Διανυκτέρευση στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

sleepover posterΤο Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης φιλοξένησε 18 παιδιά Ε΄ Δημοτικού στο πλαίσιο του προγράμματος sleepover, διανυκτέρευση στο Μουσείο, που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Τα παιδιά, χωρισμένα σε ομάδες, περιηγήθηκαν το Μουσείο, το οποίο άνοιξε ειδικά για αυτά στις 8μ.μ. Με την καθοδήγηση των υπευθύνων των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου υλοποίησαν το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Νερό πηγή ζωής". Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος έστρωσαν τους υπνόσακούς τους και τα στρωματάκια που διέθεσε ο δήμος και διανυκτέρευσαν στην αίθουσα υποδοχής του Μουσείου, υπό την επίβλεψη της υπεύθυνης του προγράμματος του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Τα παιδιά δήλωσαν πως η νυχτερινή επίσκεψη στο Μουσείο, η υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος, καθώς και η διανυκτέρευση μέσα στο Μουσείο ήταν για αυτά μια ξεχωριστή και πρωτόγνωρη εμπειρία.

sleepover2

sleepover1

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2015

EHPK 2015 low 1Την Παρασκευή 25, το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015 το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού συμμετείχε στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς που για τη διετία 2015-2016 είναι αφιερωμένες στο δίπολο «Βία και ανεκτικότητα».

Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015, ημέρα αφιερωμένη στα σχολεία, πραγματοποιήθηκε ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά ΣΤ΄ Δημοτικού. Συμμετείχαν 18 παιδιά από το 1ο Πειραματικό Σχολείο Θεσσαλονίκης.

Το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκαν θεματικές ξεναγήσεις στη μόνιμη έκθεση από αρχαιολόγους του Μουσείου.

Δείτε στιγμιότυπα από τις εκδηλώσεις

Νερό πηγή ζωής

Nero1 Page 1
Κοινό   Μαθητές Ε' και Στ' Δημοτικού
Αριθμός ατόμων   Ένα σχολικό τμήμα (μέχρι 25 μαθητές)
Διάρκεια   1.5 ώρα
Χώρος  

Αίθουσες μουσείου:
2. Παλαιοχριστιανική πόλη και κατοικία
4. Από την Εικονομαχία στη Λάμψη των Μακεδόνων και των Κομνηνών
6. Το βυζαντινό κάστρο

Ημερομηνίες   Οκτώβριος 2017 - Μάιος 2018
Κρατήσεις

 

Εκπαιδευτικά προγράμματα 2017-2018
Υλοποιήστε μόνοι σας το πρόγραμμα
Δείτε τις οδηγίες για την υλοποίηση

Έντυπα  

Φύλλο εργασίας 1

Φύλλο εργασίας 2

Φύλλο εργασίας 3

Φύλλο εργασίας 4

Βιβλίο για τον εκπαιδευτικό

Οδηγίες υλοποίησης

Έτος έναρξης   2015
Σχεδιασμός   Ε. Φουρλίγκα, αρχαιολόγος-μουσειολόγος
Χρηματοδότηση   Ίδρυμα A. Γ. Λεβέντης

Σύντομη περιγραφή εκπαιδευτικού προγράμματος

Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να βοηθήσει τους μαθητές να παρατηρήσουν αντικείμενα που σχετίζονται με το νερό και τις χρήσεις του στο βυζάντιο. Η περιήγηση αφορά επιλεγμένα αντικείμενα από τρεις αίθουσες του Μουσείου. Οι εκπαιδευτικοί εύκολα μπορούν να οργανώσουν μόνοι τους την επίσκεψή τους χρησιμοποιώντας τα σχετικά φύλλα εργασίας.

Οι μαθητές χωρίζονται σε 4 ομάδες. Κάθε ομάδα έχει το δικό της φύλλο εργασίας. Το πρώτο μέρος είναι κοινό για όλες τις ομάδες. Αναφέρεται στη σημασία του νερού και βοηθάει τους μαθητές να βάλουν σε χρονολογική σειρά σημαντικά ιστορικά γεγονότα της βυζαντινής εποχής.

Μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες, κρυπτόλεξα, εικονόλεξα, παρατήρηση αντικειμένων, οι μαθητές ανακαλύπτουν πώς ψάρευαν στο βυζάντιο, πώς υδρεύονταν οι πόλεις, ποια σκεύη χρησιμοποιούσαν οι βυζαντινοί για να μαγειρέψουν, να πιουν, να κουβαλήσουν το νερό στα σπίτια τους.

Στόχοι  εκπαιδευτικού προγράμματος

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι να προσφέρει στους εκπαιδευτικούς τη δυνατότητα να οργανώσουν για τους μαθητές τους εύκολα και γρήγορα μια ευχάριστη, εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο. Το πρόγραμμα στοχεύει επίσης να βοηθήσει τους μαθητές να συνειδητοποιήσουν τη σπουδαιότητα του νερού στην οργάνωση της ζωής των ανθρώπων και να ανακαλύψουν αντικείμενα του παρελθόντος που σχετίζονται με αυτό.

Περισσότερα Άρθρα...