Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2016

DHM 2016 2"Μουσεία και πολιτιστικά τοπία – Συνδιαμορφώνοντας το πολιτιστικό περιβάλλον"

Πολιτιστικά τοπία υψηλής ποιότητας είναι δυνατό να προκύψουν μέσα από έμπνευση, ιδέες, πρωτοβουλίες, συνέργειες και ποικιλία δράσεων. Αυτός είναι και ο στόχος του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2016, που φέτος έχει θέμα «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία». Μέσα από τη συνεργασία με ποικίλους φορείς, το Μουσείο διευρύνεται και αναδεικνύει τη δυναμική του ως κέντρο πολιτισμού με πλήθος εκδηλώσεων, από τις 14 ως και τις 22 Μαΐου.

Η αυλαία ανοίγει με «θεατρικά τοπία» που προκύπτουν από τη σύμπραξη μουσείου και θεάτρου και συγκεκριμένα με το Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Υπό την καθοδήγηση τριών σκηνοθετών-διδασκόντων (Βίκτωρ Αρδίττης, Δαμιανός Κωνσταντινίδης, Μιχαήλ Μαρμαρινός), φοιτητές και φοιτήτριες παρουσιάζουν θεατρικές δράσεις στους χώρους του Μουσείου.

Ακολουθεί σειρά δράσεων και εκδηλώσεων: μουσικό δράμα βασισμένο σε πρόζα του Σάμουελ Μπέκετ από την Ομάδα Meet the Art, διαδραστική ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση για κινητά και tablet με λειτουργικό Android (σε συνεργασία με την Anaptixis Development Team) και, τέλος, πολιτιστική περιπατητική διαδρομή στη γειτονιά του Μουσείου (σε συνεργασία με την ομάδα dot2dot).

Η είσοδος είναι ελεύθερη για τους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις.
Δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής.
Την Τετάρτη 18 Μαΐου η είσοδος στο Μουσείο είναι δωρεάν για το κοινό.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Σάββατο 14 και Κυριακή 15 Μαΐου 2016
«Θεατρικά τοπία στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού»
Θεατρικές δράσεις στους χώρους του Μουσείου σε συνεργασία με το Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ.

Σάββατο 14 Μαΐου 2016, 20.00: «Ανδρομάχη» του Ευριπίδη (επόπτης καθηγητής Δ. Κωνσταντινίδης).
Κυριακή 15 Μαΐου 2016, 18.00: Ανοιχτό μάθημα υποκριτικής/performance–περιήγηση στις αίθουσες του Μουσείου (επόπτης καθηγητής Μ. Μαρμαρινός).
Κυριακή 15 Μαΐου 2016, 20.00: «Elevate», σε σκηνοθεσία της Λήδας Σιμώτα – Ελ Τζαγιούσι (επόπτης καθηγητής Β. Αρδίττης).

Τετάρτη 18 Μαΐου 2016, 8.00 – 20.00: «Amusing Museum». Διαδραστική ξενάγηση με ερωτήσεις, γρίφους και παιχνίδια για κινητά και tablet με λειτουργικό Android. Σε συνεργασία με την Anaptixis Development Team (ομάδα αποφοίτων του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του ΠΑΜΑΚ).

Πέμπτη 19 Μαΐου 2016, 20.00: «Φαντασία Νεκρή, Φανταστείτε» Μουσικό δράμα βασισμένο στην πρόζα του Σάμουελ Μπέκετ από την Ομάδα Meet the Art.

Σάββατο 21 Μαΐου 2016, 11.00: «Στη γειτονιά του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού» Μια πολιτιστική περιπατητική διαδρομή σε συνεργασία με την ομάδα dot2dot (Αφετηρία: Λευκός Πύργος, διάρκεια 1 ώρα)

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2016

PRASINES new«Πράσινο εντός, εκτός και πέρα από αυτά...»

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, συμμετέχοντας στις «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» για τέταρτη συνεχή χρονιά, αναδεικνύει τον φυτικό κόσμο εντός και εκτός, μέσα από τα εκθέματα και τον κήπο του, και, ακόμη πιο πέρα, πρασινίζει τη γειτονιά του...

Οι Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές αποτελούν μια επικοινωνιακή δράση πανελλαδικής εμβέλειας, που διοργανώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στόχος είναι η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης, με την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης τόσο του φυσικού περιβάλλοντος όσο και του πολιτιστικού πλούτου της χώρας.

Σ' αυτό το πλαίσιο το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού συνεργάζεται φέτος με το «Πελίτι» (εναλλακτική κοινότητα για τη διατήρηση της γεωργικής βιοποικιλότητας της χώρας), τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και διοργανώνει τις εξής δράσεις:

Πέμπτη 26/5, 9.00 και 11.00: εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικά τμήματα Δ΄ Δημοτικού στη μόνιμη έκθεση και στον κήπο του μουσείου, με θεματικό άξονα τον φυτικό κόσμο (οι συμμετοχές έχουν συμπληρωθεί)

Κυριακή 29/5/2016, 10.00: φύτευση αρωματικών φυτών στη γειτονιά του Μουσείου. Περιβαλλοντική δράση για οικογένειες και ενήλικες (δεν απαιτούνται δηλώσεις συμμετοχής. Τόπος συνάντησης: αίθουσα υποδοχής Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού)

Για τους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις, η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ευχαριστούμε την Agri Herb για τη χορηγία των αρωματικών φυτών.

Επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς - Οκτώβριος 2016

imerida arvanitidouΤην Τρίτη 11 Οκτωβρίου και την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016 διοργανώθηκαν επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στα σεμινάρια συμμετείχαν όσοι εκπαιδευτικοί δήλωσαν ότι θα υλοποιήσουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Μουσείο με την τάξη τους και όσοι επιθυμούν να ενημερωθούν για το πώς μπορούν να οργανώσουν μόνοι τους επίσκεψη στο μουσείο.

Στις 11 Οκτωβρίου η συνάντηση απευθυνόταν σε καθηγητές Γυμνασίου και Λυκείου, που θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα "Αλλοτινά και τωρινά πρόσωπα του χρόνου". Στις 12 Οκτωβρίου η συνάντηση απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς για Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού. Οι συναντήσεις και τις δύο ημέρες ξεκίνησαν στις 14.30 και διήρκησαν 2 ώρες. Οι συμμετέχοντες ελαβαν βεβαίωση παρακολούθησης από το Μουσείο. Συνολικά, συμμετείχαν 41 εκπαιδευτικοί.

Περισσότερα Άρθρα...