Εκπαιδευτικές δράσεις στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2017

Στις 18 Μαΐου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, υλοποιήθηκαν οι παρακάτω εκπαιδευτικές δράσεις:

DHM 2017 ekp prog Mitos1. Πέμπτη 18 Μαΐου 2017 στις 15.30: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Μελετώντας φωτογραφίες της Κατοχής: η Θεσσαλονίκη τότε και τώρα". Συμμετείχαν 19 μαθητές από το Αρσάκειο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης.

Δείτε στιγμιότυπα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα

 

 


Ergastirio keramikis May 20172. Κυριακή 21 Μαΐου 2017, 12.00-14.00: Εργαστήριο εγχάρακτης κεραμικής για οικογένειες με παιδιά από 8 ετών.
Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε από τον Τομέα Εκπαιδευτικών προγραμμάτων και το Εργαστήριο Συντήρησης Κεραμικής του Μουσείου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κεραμιστών Βορείου Ελλάδος. Συνολικά συμμετείχαν 52 άτομα (28 παιδιά και 24 ενήλικες).

Δείτε στιγμιότυπα από το εργαστήριο κεραμικής

Επιμορφωτικό σεμινάριο για την 3η Εκπαιδευτική Περιφέρεια Φλώρινας

Semin Florina Feb 2017Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017 (10.30-15.00) πραγματοποιήθηκε επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς της 3ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Φλώρινας με τίτλο «Ο κόσμος γύρω μας ως εκπαιδευτικό περιβάλλον. Το παράδειγμα του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού». Το σεμινάριο περιελάμβανε: 1. υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων "Όψεις της καθημερινής ζωής στην παλαιοχριστιανική εποχή" και "Βυζαντινό κάστρο" με δύο τμήματα της Ε΄ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας, 2. παρουσίαση του σκεπτικού σχεδιασμού των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου (θεματικές, μέθοδοι, στόχοι), 3. πρακτική άσκηση με θέμα "παρατήρηση αντικειμένου", 4. εργαστήριο σχεδιασμού εκπαιδευτικού προγράμματος με βάση επιλεγμένα εκθέματα του Μουσείου, και 5. παρουσίαση και αποτίμηση των αποτελεσμάτων του εργαστηρίου. Συνολικά συμμετείχαν 13 εκπαιδευτικοί, οι οποίοι έλαβαν βεβαίωση παρακολουθήσης από το Μουσείο.

Επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς - Ιανουάριος 2017

Semin Jan 2017Την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου και την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017 διοργανώθηκαν επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αντίστοιχα. 

Στα σεμινάρια συμμετείχαν συνολικά 25 εκπαιδευτικοί που έχουν δηλώσει ότι θα υλοποιήσουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Μουσείο με την τάξη τους, αλλά και όσοι επιθυμούσαν να ενημερωθούν για το πώς μπορούν να οργανώσουν μόνοι τους επίσκεψη στο μουσείο. Μετά από μία σύντομη παρουσίαση των δράσεων του Τομέα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, οι συμμετέχοντες υλοποίησαν τα εκπαιδευτικά προγραμμάτα (προσομοίωση). Η διάρκεια του κάθε σεμιναρίου ήταν 2 ώρες και οι συμμετέχοντες πήραν βεβαίωση παρακολούθησης από το Μουσείο.

Περισσότερα Άρθρα...