Αλλοτινά και τωρινά πρόσωπα του χρόνου - Πρωτοβάθμια

Psifidoto July

Κοινό  
Μαθητές Στ΄ Δημοτικού
Αριθμός ατόμων  
Ένα σχολικό τμήμα (μέχρι 25 μαθητές)
Διάρκεια  
1.30 ώρα
Χώροι  
Αίθουσες Μουσείου
Ημερομηνίες  
Οκτώβριος 2017 - Μάιος 2018
Κρατήσεις   Εκπαιδευτικά προγράμματα 2017-2018
Υλοποιήστε μόνοι σας το πρόγραμμα
Δείτε τις οδηγίες για την υλοποίηση
Έντυπα  
(απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας, αλλά μπορούν να το χρησιμοποιήσουν και οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας, προσαρμόζοντας κατάλληλα τις ερωτήσεις του εισαγωγικού μέρους)
Φύλλα εργασίας
Ομάδα 1, Ομάδα 2
Φύλλα εργασίας  | απαντήσεις
Ομάδα 1, Ομάδα 2
Επιπλέον πληροφορίες  
Έτος έναρξης  
2014
Σχεδιασμός  
Ρ. Βεροπουλίδου, δρ αρχαιολογίας
Μ. Βάρφη, μαθηματικός, δρ μετεωρολογίας
Β. Ζάγκλη, θεατρολόγος
Κ. Γκαμπράνη, εικαστικός

 

Σύντομη περιγραφή εκπαιδευτικού προγράμματος

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της ΣΤ΄ Δημοτικού. Εστιάζεται στη βυζαντινή περίοδο (4ος - 15ος αι. μ.Χ.) και πραγματοποιείται με την ερευνητική - ανακαλυπτική μέθοδο.


Στόχοι  εκπαιδευτικού προγράμματος

Κύριος στόχος του προγράμματος είναι να συζητηθεί η έννοια του χρόνου γενικά, και στα βυζαντινά χρόνια ειδικότερα. Πιο συγκεκριμένα, αποσκοπεί να βοηθήσει τους μαθητές να:

  • κατανοήσουν πόσο πολύπλοκη και σχετική είναι η έννοια του χρόνου
  • μάθουν τους τρόπους μέτρησης του χρόνου στα ρωμαϊκά και στα βυζαντινά χρόνια
  • πληροφορηθούν για τα όργανα μέτρησης του χρόνου
  • προσεγγίσουν τον χώρο και την έννοια του Μουσείου
  • μάθουν να παρατηρούν αντικείμενα και να αντλούν πληροφορίες από αυτά
  • εργαστούν ομαδικά
  • αναπτύξουν την έκφραση, τις αισθησιοκινητικές δεξιότητες και τη φαντασία τους.

Παιχνίδια ρόλων

mosaic

Ο τομέας Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού σε συνεργασία με τη δημιουργική ομάδα Gamecraft υλοποιούν παιχνίδια ρόλων (Role Playing Game - RPG), δηλαδή παιχνίδια στα οποία οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν το ρόλο φανταστικών χαρακτήρων και μέσω συνεργασίας δημιουργούν ή παρακολουθούν ιστορίες με βάση αντικείμενα των μόνιμων ή περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου.

Τα παιχνίδια ρόλων υλοποιούνται  στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων "Κυριακές στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού" και άλλων εορτασμών, όπως η Διεθνής Ημέρα Μουσείων και οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

 

Πληροφορίες για προσεχείς εκδηλώσεις με Παιχνίδια Ρόλων
Πληροφορίες για παρελθόντα Παιχνίδια Ρόλων

Σεμινάρια

Seminario_ekp_intro_thΟ τομέας Εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε συνεργασία συνήθως με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης διοργανώνει σεμινάρια/ημερίδες με στόχο να δώσουν ιδέες στους εκπαιδευτικούς για το πώς μπορούν να οργανώσουν μόνοι τους μια επίσκεψη στο Μουσείο ή να ενημερωθούν για το πώς μπορούν να προγραμματίσουν μια επίσκεψη υλοποιώντας μόνοι τους κάποιο από τα προγράμματα του.

Τα σεμινάρια και οι ημερίδες έχουν δύο μορφές. Στην πρώτη περίπτωση πρόκειται για συναντήσεις που στόχο έχουν να ενημερώσουν τους συμμετέχοντες για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου και για το πώς μπορούν να χρησιμοποιούν τα έντυπα για τον εκπαιδευτικό. Οι συναντήσεις καταλήγουν σε βιωματικά εργαστήρια, όπου οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν στην υλοποίηση των δύο προγραμμάτων σαν να ήταν οι ίδιοι μαθητές.

Στη δεύτερη περίπτωση πρόκειται για συναντήσεις στις οποίες συμμετέχουν ως επιμορφωτές εκπαιδευτικοί που έχουν εμπειρία στη χρήση Μουσειακών χώρων, διδάσκοντες στο Πανεπιστήμιο με ειδίκευση στη μουσειακή εκπαίδευση και Μουσειολόγοι – Μουσειοπαιδαγωγοί με εμπειρία στο σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Στις συναντήσεις αυτές δίνεται η δυνατότητα στους εκπαιδευόμενους να ενημερωθούν σχετικά με τις μεθόδους σχεδιασμού ενός μουσειακού εκπαιδευτικού προγράμματος και στη συνέχεια να επιλέξουν ένα θέμα και να σχεδιάσουν οι ίδιοι το δικό τους πρόγραμμα στις αίθουσες του Μουσείου.

Δείτε το αρχείο των σεμιναρίων/ημερίδων

 

 

Περισσότερα Άρθρα...