Κυριακές στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού 2010

mbp_entypa_19Μια εναλλακτική πρόταση για να περάσει κανείς το χρόνο του στο Μουσείο δημιουργικά, συνδυάζοντας γνώση και ψυχαγωγία. Το πρόγραμμα απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε γονείς και παιδιά αλλά και σε όσους θέλουν να ενεργοποιήσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους. Τα παιδιά φεύγοντας παίρνουν μαζί τους τις κατασκευές που δημιουργούν σε συνεργασία με τους ειδικούς επιστήμονες και τους γονείς τους.

 

Ημερομηνίες

Ιανουάριος – Μάιος 2010

Κοινό

Ενήλικες
Οικογένειες

Χώρος

Αίθουσες Μουσείου
Αίθουσα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων

Είσοδος

Ελεύθερη

Έντυπα

Αφίσα

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Διοργάνωση

Ιουλία Γαβριηλίδου, αρχαιολόγος – μουσειολόγος
Εύα Φουρλίγκα, αρχαιολόγος – μουσειολόγος

Υπεύθυνοι εργαστηρίων & συνεργάτες

Λάζαρος Αποκατανίδης, συντηρητής πέτρας
Ευφροσύνη Θέου, μαρμαρογλύπτρια
Βάσω Κωστοπούλου, συντηρήτρια κεραμικής
Αναστασία Κουτσουδάκη, αρχαιολόγος – μουσειολόγος, ξεναγός
Στέλλα Μιχτοπούλου

Σχεδιασμός δραματο-ποιημένου παραμυθιού

Αρχαιολογική επιμέλεια
Ιουλία Γαβριηλίδου, αρχαιολόγος-μουσειολόγος
Αναστασία Κουτσουδάκη, αρχαιολόγος-μουσειολόγος, ξεναγός
Εύα Φουρλίγκα, αρχαιολόγος-μουσειολόγος

Δραματοποίηση
Μάρθα Κατσαρίδου, εκπαιδευτικός-παιδαγωγός θεάτρου

Παιδαγωγική επιμέλεια
Άννα Μπεζιργιάννη, εκπαιδευτικός

Χρηματοδότηση

Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη

Δελτία Τύπου

ΔΤ_Κυριακές_ΜΒΠ_2010.doc

Εκδηλώσεις

Ένα παραμύθι μέσα στο Μουσείο: "Οι Μάγοι από την Ανατολή"

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010, ώρα 11:00-13:00

Για τα παιδιά του 3ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Μενεμένης

Δραματοποίηση ενός βυζαντινού παραμυθιού με παιχνίδι και θέατρο. Με τις κ. κ. Μάρθα Κατσαρίδου, εκπαιδευτικό - παιδαγωγό θεάτρου, και Άννα Μπεζιργιάννη, εκπαιδευτικό.

Ένα παραμύθι μέσα στο Μουσείο: "Καλλίμαχος και Χρυσορόη"

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010, ώρα 11:00-13:00

Για οικογένειες με παιδιά από 9 έως 12 ετών.

Δραματοποίηση παραμυθιού με παιχνίδι και θέατρο. Με τις κ. κ. Μάρθα Κατσαρίδου, εκπαιδευτικό - παιδαγωγό θεάτρου, και Άννα Μπεζιργιάννη, εκπαιδευτικό.

Photo_24

Κυριακή 18 Απριλίου 2010 και Κυριακή 9 Μαΐου 2010, ώρα 11:00-13:00

Για οικογένειες με παιδιά από 8 ετών.

Γνωρίστε την παραδοσιακή τέχνη του αγγειοπλάστη, ελάτε σε επαφή με τον πηλό και δημιουργήστε τα δικά σας κεραμικά. Με τον κεραμίστα Γιάννη Σταγκίδη.

Photo_24

Κυριακή 23 Μαΐου 2010, ώρα 11:00-13:00

Για οικογένειες με παιδιά από 10 ετών.

Γνωρίστε την τέχνη του ψηφιδωτού, τις βασικές αρχές κατασκευής του και δημιουργήστε το δικό σας μικρό ψηφιδωτό. Με τον συντηρητή ψηφιδωτού Γιώργο Κίσσα.

Κυριακή 18 Απριλίου 2010 και Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Για οικογένειες με παιδιά από 8 ετών

Γνωρίστε την παραδοσιακή τέχνη του αγγειοπλάστη, ελάτε σε επαφή με τον πηλό και δημιουργήστε τα δικά σας κεραμικά. Με την κεραμίστρια Αλεξάνδρα Θεοδοσίου.

Αρχείο "Παχνίδια Ρόλων"

1. "550 μ.Χ. Μυστήριο στη Θεσσαλονίκη του Ιουστινιανού"

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2007
Ενήλικες, Οικογένειες,, Νέοι από 15 ετών

Photo_10Τι σχέση έχει μια ομάδα ανύποπτων ταξιδιωτών με την περίεργη εξαφάνιση ενός πολύτιμου κοσμήματος; Τι στοιχεία κρατά ο μυστηριώδης «Αιγύπτιος»; Ποιος είναι ο πραγματικός ένοχος της κλοπής του αυτοκρατορικού δώρου;

Οι συμμετέχοντες θα λύσουν γρίφους, θα αναζητήσουν κρυμμένα μυστικά σε αντικείμενα και αίθουσες του Μουσείου και θα «ανακρίνουν» χαρακτήρες της εποχής, προκειμένου να εξιχνιάσουν το μυστήριο της εξαφάνισης του αυτοκρατορικού δώρου και να πραγματοποιήσουν μια αξέχαστη επίσκεψη!

Προσαρμόζοντας τις βασικές αρχές των παιχνιδιών ρόλων στις ιδιαίτερες ανάγκες της Διοργάνωσης ενός δρώμενου στον χώρο του Μουσείου, έμπειροι αφηγητές θα βρίσκονται δίπλα στους επισκέπτες καθώς προχωρούν βήμα-βήμα  προς τη λύση του μυστηρίου.

2. "Όστις πολεμιστής ακολουθήτω μοι"

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομίας 2008
Ενήλικες, Οικογένειες με παιδιά από 10 ετών, Νέοι από 15 ετών

Με σκηνικό τη Θεσσαλονίκη των αρχών του 11ου αιώνα, οι συμμετέχοντες θα αναζητήσουν στοιχεία στις αίθουσες της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου, θα λύσουν γρίφους και θα εκμαιεύσουν πληροφορίες από χαρακτήρες της εποχής, για να αποκαλύψουν τη συνομωσία που απειλεί τον αυτοκράτορα και το μέλλον της δυναστείας των Μακεδόνων!

3. "550 μ.Χ. Μυστήριο στη Θεσσαλονίκη του Ιουστινιανού"

Κυριακές στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού 2008
Για οικογένειες με παιδιά από 10 χρονών

Γίνετε πρωταγωνιστές σε μια περιπέτεια αναζήτησης που θα σας μεταφέρει στη Θεσσαλονίκης της εποχής του Ιουστινιανού.

4. "Το χαμένο χρυσόβουλο"

Κυριακές στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού 2009
Για οικογένειες με παιδιά από 10 ετών.

To 904 μ.χ ένας παντοδύναμος στόλος από 54 πλοία Σαρακηνών πειρατών επιτίθεται εναντίον μίας αδύναμης και ανέτοιμης Θεσσαλονίκης. Μέσα στο σύνολο των υπερασπιστών είναι και μία ομάδα Ελλήνων ναυτικών που νωρίτερα ρίσκαραν τις ζωές τους για να ειδοποιήσουν εγκαίρως για την έλευση του εχθρικού στόλου. Από την στιγμή που επιστρέφουν στην πόλη τους, γίνονται πρωταγωνιστές μίας περιπέτειας με σκοπό την διασφάλιση ενός μυστικού που κατάφερνε να μείνει επτασφράγιστο για εκατοντάδες χρόνια. Αναλάβετε τον ρόλο ενός από τα μέλη της ομάδας των Ελλήνων πατριωτών που παλεύουν μέσα σε μία φλεγόμενη πόλη να περισώσουν το κύρος μίας αυτοκρατορίας. Περιηγηθείτε στις αίθουσες του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, γνωρίστε τα εκθέματα αλλά και μάθετε ιστορικά στοιχεία, κάνοντας μία διασκεδαστική απόπειρα προσέγγισης σε αυτό το σπουδαίο χώρο Ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

5. "Η Μαγεία της Πίστης"

Ευρωπαικές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2009 & Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομίας 2010
Για ενήλικες και νέους από 15 ετών.

Photo_21Μία ομάδα πολιτών της Θεσσαλονίκης έχει, χωρίς να το γνωρίζει, ραντεβού με το πεπρωμένο της στις 26 Σεπτεμβρίου του 999 μ.Χ.
Απλοί πολίτες που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, συναντιούνται μυστικά υπό την αιγίδα ενός ανθρώπου που φαίνεται πως ξέρει πολλά για την προσωπική τους ζωή. Ένα κοινό αντικείμενο που φαίνεται πως η μοίρα έφερε στα χέρια του καθενός από τους συμμετέχοντες, πρόκειται σύντομα να ρίξει όλη την ομάδα μέσα σε ένα κυκεώνα περιπέτειας. Αντιμέτωποι με περίεργα και πολλές φορές παράδοξα συμβάντα οι παίκτες θα πρέπει να αποδείξουν πως μέσα σε κάθε απλό πολίτη κρύβεται ένας ηρωικός χαρακτήρας. Η Θεσσαλονίκη και ολόκληρη η Βυζαντινή Αυτοκρατορία εξαρτάται από το αποτέλεσμα της αναζήτησης τους. Η πίστη το μόνο αλλά παντοδύναμο όπλο τους.
Οι παίκτες θα περιηγηθούν στη μόνιμη έκθεση του Μ.Β.Π Θεσσαλονίκης, ως Βυζαντινοί πολίτες της εποχής, λύνοντας γρίφους, ανακαλύπτοντας κρυμμένα μυστικά σε αντικείμενα και συνομιλώντας με χαρακτήρες της εποχής.

6. "Μυστήριο από το παρελθόν"

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2010
Ενήλικες, Οικογένειες με παιδιά από 10 ετών, Νέοι από 15 ετών

Αυτή την φορά οι παίκτες δεν θα υποδυθούν βυζαντινούς πολίτες. Θα πάρουν μέρος σε μία ιστορία η οποία διαδραματίζεται στην σημερινή εποχή, παίζοντας τον ρόλο του...εαυτού τους. Έτσι χρησιμοποιώντας σύγχρονα εποπτικά μέσα θα ταξιδέψουν μέσα σε ιστορικούς χώρους της Θεσσαλονίκης, θα αναζητήσουν στοιχεία σε εκθέματα του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης το οποίο θα πρέπει να επισκεφτούν, θα γνωρίσουν πολλές περιόδους της βυζαντινής ιστορίας παρατηρώντας εκθέματα, ξετυλίγοντας έτσι ένα σύγχρονο μυστήριο με προέλευση το παρελθόν.

Ένα αντικείμενο πολύ μεγάλης ιστορικής αξίας είχε αποκτηθεί και κρυφτεί στην κρύπτη του Αγίου Δημητρίου κατά την περίοδο που η Θεσσαλονίκη τελούσε υπό νορμανδικής κατοχής. Είναι στην θέση που ο τελευταίος Βυζαντινός πολίτης το άφησε; Υπάρχουν άλλοι που γνωρίζουν αυτό το μυστικό;

7. "Η αδελφότητα"

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2011, Κυριακές στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού 2011-2012, Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2012
Ενήλικες, Οικογένειες,, Νέοι από 15 ετών

Παιχνίδι ρόλων σε συνεργασία με την ομάδα Gamecraft

Θεσσαλονίκη 1347 μ.Χ. Η διαμάχη μεταξύ του μέγα δούκα Αλεξίου Απόκαυκου και του Ιωάννη Καντακουζηνού για την κυριαρχία της επιρροής στο βυζαντινό θρόνο, οδήγησε την Αυτοκρατορία σε εμφύλιο πόλεμο, αποτελέσματα του οποίου ήταν η δημιουργία χιλιάδων οικονομικών προσφύγων, συνωστιζόμενων σε μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Θεσσαλονίκη. Η ογκούμενη δυσαρέσκεια των λαϊκών τάξεων έναντι των ευγενών, που υποστήριζαν τον Καντακουζηνό, έφερε τη στάση των Ζηλωτών το 1342 μ.Χ. Πέντε χρόνια μετά, η πόλη βαδίζει σε μία σκοτεινή εποχή γεμάτη φήμες για συνομωσίες και πολιτικές ανατροπές.

Οι συμμετέχοντες εμπλέκονται σε μία αναπάντεχη ιστορία μυστηρίου με επίκεντρο τον έλεγχο της κεντρικής εξουσίας στην πόλη. Μόνοι τους απέναντι στην πραγματικότητα του 1347 μχ, θα πρέπει να δοκιμαστούν και να αποδείξουν πως αποτελούν φρουρούς της δικαιοσύνης και του κοινωνικού συμφέροντος. Θα τα καταφέρουν;

Περισσότερα Άρθρα...