1ο Δημοτικό Σχολείο Κιλκίς

Κατά τη σχολική χρονιά 2015-2016, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Κιλκίς υλοποιήσαμε ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο ''Καστροπολιτείες στο Βυζάντιο''. Αφού πρώτα επισκεπτήκαμε το Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης και με τη βοήθεια φύλλων εργασίας ανακαλύψαμε τη δομή και τα χαρακτηριστικά μιας πόλης-κάστρου στη μεσοβυζαντινή και υστεροβυζαντινή περίοδο , κατόπιν, στην τάξη δημιουργήσαμε μακέτες από κάστρα ή τμήματα κάστρων της βυζαντινής εποχής. Συγκεκριμένα, κατασκευάσαμε το Κάστρο του Πλαταμώνα, τον Πύργο του Τριγωνίου από τα κάστρα της Θεσσαλονίκης και δύο μέρη από τα Θεοδοσιανά τείχη της Πόλης, την Πύλη του Αγίου Ρωμανού και την Πύλη του Βελιγραδίου. Χρησιμοποιήσαμε φυσικά υλικά όπως χαρτί, πηλό, ξύλα και χώμα.

Παράλληλα με τις κατασκευές,​​​​​​ στο εργαστήριο υπολογιστών με φύλλα εργασίας μελετούσαμε από πηγές διάφορες εκφάνσεις της καθημερινής ζωής μέσα στην πόλη κάστρο της Κων/πολης όπως τη λειτουργία του Ιππόδρομου.

Θα θέλαμε, ολοκληρώνοντας πλέον τις δράσεις να μοιραστούμε μαζί σας τα αποτελέσματα του προγράμματός μας, μιας και το επιστημονικό προσωπικό του μουσείου σας βοήθησε τους μαθητές μας στο μέγιστο βαθμό. Σας ευχαριστούμε,λοιπόν και σας αφήνουμε να απολαύσετε τις δημιουργίες μας.

Με εκτίμηση,
Οι μαθητές του Ε2 του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς και οι δάσκαλοι Στράτος Καρατζίδης, Δάσκαλος Med, και Κωστής Αμοιρίδης, Εικαστικός