Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2014

2014 Prasines Politistikes afΟι κήποι του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού αποκαλύπτουν τα μυστικά τους από τη Δευτέρα 28 Απριλίου έως και την Κυριακή 4 Μαΐου 2014. Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού αποτελεί ένα κτίριο βραβευμένο, κηρυγμένο διατηρητέο, το οποίο διακρίνει η ισορροπημένη σχέση με τους εξωτερικούς του χώρους. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τους κήπους του, εκτός αλλά και εντός, με μια σειρά δράσεων που εντάσσονται στις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές, οι οποίες διοργανώνονται από τη Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠ.ΠΟ.Α.
Στις δράσεις συμμετείχαν συνολικά πάνω από 200 άτομα.

Δείτε στιγμιότυπα από τις εκδηλώσεις

Ημερομηνίες

28 Απριλίου - 4 Μαΐου 2014

Κοινό

Ενήλικες

Χώρος

Μόνιμη έκθεση Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού
Υπαίθριοι χώροι Μ.Β.Π.
Αμφιθέατρο Μ. Μερκούρη Μ.Β.Π.

Είσοδος

Ελεύθερη για τους συμμετέχοντες στις δράσεις

Γενικός συντονισμός

Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, δρ αρχαιολόγος, Διευθύντρια ΜΒΠ

Διοργάνωση

Αναστάσιος Αντωνάρας, δρ αρχαιολόγος – μουσειολόγος
Ιουλία Γαβριηλίδου, αρχαιολόγος - μουσειολόγος

Υποστήριξη

Ευθυμία Παπασωτηρίου, αρχιτέκτων μηχανικός
Άννα Σταματάκη, τελειόφοιτη Τμήματος Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής, ΤΕΙ Ηπείρου

Επικοινωνία -
Δημόσιες σχέσεις

Ευαγγελία Αγγέλκου, δρ αρχαιολόγος

Θεματικές
Ξεναγήσεις

Αναστάσιος Αντωνάρας, δρ αρχαιολόγος – μουσειολόγος

Χορηγία αρωματικών - καλλωπιστικών φυτών

Δήμος Θεσσαλονίκης - Αντιδημαρχία Ποιότητας Ζωής


Πρόγραμμα Εκδηλώσεων


Τρίτη 29 Απριλίου 2014, 12:00
Κυριακή 4 Μαΐου 2014, 12:00
Ενήλικες
ppd ksenagisi entosΗ περιήγηση στις αίθουσες του Μουσείου πραγματοποιήθηκε από τον κ. Α. Αντωνάρα, αρχαιολόγο – μουσειολόγο του Μ.Β.Π. και είχε ως θεματικό άξονα τον φυτικό κόσμο. Οι επισκέπτες προσέγγισαν τη μορφή και το συμβολισμό των φυτών στην τέχνη των Bυζαντινών μέσα από τα αντικείμενα της μόνιμης έκθεσης.
Την Κυριακή 4/5 η θεματική ξενάγηση ολοκληρώθηκε με τη διανομή καλλωπιστικών και αρωματικών φυτών σε όλους τους συμμετέχοντες, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης.


Σάββατο 3 Μαΐου 2014, 11:30
Ενήλικες
ppd ksenagisi ektosΗ περιήγηση στους κήπους του Μουσείου πραγματοποιήθηκε από τον κ. Χ. Ροΐδη, αρχιτέκτονα τοπίου, ο οποίος στο πλαίσιο της διαμόρφωσης των εξωτερικών χώρων του Μουσείου τη δεκαετία του '90 είχε συνεργαστεί με την τότε διευθύντρια, Ε. Κουρκουτίδου - Νικολαΐδου, και τον αρχιτέκτονα, Κ. Κρόκο. Η ξενάγηση είχε ως θέμα τις βασικές αρχές βάσει των οποίων έγινε ο σχεδιασμός των κήπων καθώς και τα κριτήρια επιλογής των δέντρων και των θάμνων που προτάθηκε να φυτευτούν σε αυτούς.
Η δράση ολοκληρώθηκε με τη διανομή καλλωπιστικών φυτών σε όλους τους συμμετέχοντες, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Ποιότητας Ζωής του Δήμου Θεσσαλονίκης.


Δευτέρα 28 Απριλίου 2014, 18:30
Ενήλικες
ppd dialeksiΗ ισορροπημένη σχέση του Μουσείου με τους εξωτερικούς του χώρους λειτούργησε ευρύτερα ως αφορμή για τη διάλεξη του κ. Θ. Ζάγκα, καθηγητή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., με θέμα «Η διαχείριση του αστικού πρασίνου στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης». Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο Μ. Μερκούρη του Μ.Β.Π.