Περιβάλλον και Πολιτισμός 2010

mbp_entypa_31Με τον ετήσιο εορτασμό της δράσης "Περιβάλλον και Πολιτισμός", το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού στοχεύει στην ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και στην ενεργοποίηση των πολιτών για την προστασία της. Επιχειρεί να φωτίσει τους δεσμούς, πολλαπλούς και αμφίδρομους, ανάμεσα στις δύο έννοιες: το περιβάλλον προβάλλει, έτσι, ως μια διαχρονική πηγή έμπνευσης και δημιουργίας, ενώ ο πολιτισμός επιβάλλει την αειφόρο διαχείριση της φύσης.

Για τη διετία 2010-2011, θεματικός άξονας των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του εορτασμού σε όλη τη χώρα είναι το νερό. Ο τίτλος "Φωνές νερού μυριάδες" αποτελεί αναφορά στην ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη. Υπαινίσσεται την αστείρευτη σημασία των υδάτινων πηγών για τη ζωή των ανθρώπων, που τροφοδότησε έργα θαυμαστά, πλούσια σε στοχασμούς, αφηγήσεις και εικόνες.

Ο λογότυπος της δράσης αποτελεί μια σύνθεση από απλοποιημένα ιδεογράμματα και σύμβολα αρχαίων γραφών της Μεσογείου που δηλώνουν το νερό, τη γη και τον ήλιο. Με τον λογότυπο διευκολύνονται οι επισκέπτες ώστε να εντοπίσουν τα επιλεγμένα έργα στις προθήκες των μουσείων, στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μνημεία που συμμετέχουν στον εορτασμό.

 

Ημερομηνίες

7-10 Οκτωβρίου 2010

Κοινό

Ενήλικες

Οικογένειες με παιδιά

Παιδιά 6-12 ετών

Χώρος

Χώρος υποδοχής Μουσείου

Αίθουσες Μουσείου

Αίθουσα 6 "Το Βυζαντινό Κάστρο"

Είσοδος

Ελεύθερη

Έντυπα

Αφίσα

Ενημερωτικό έντυπο

Σελιδοδείκτης

Διοργάνωση

Εύα Φουρλίγκα, Ιουλία Γαβριηλίδου

Αφήγηση Παραμυθιών

Ανθή Θάνου, Παναγιώτης Κουλέλης

Σχεδιασμός δράσης

Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας

Χρηματοδότηση

Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού

Δελτία Τύπου

ΔΤ_ΕΗΠΚ_2010.doc

Εκδηλώσεις

mbp_entypa_31Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010, 11:00-12:00

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010, 11:00-13:00

Ενήλικες

Θεματική ξενάγηση με τίτλο "Φωνές Νερού Μυριάδες" με βάση εκθέματα που αφορούν το νερό.

Photo_34bΚυριακή 10 Οκτωβρίου 2010, 12:00

Παιδιά 6 έως 12 ετών, Οικογένειες με παιδιά

"Το νερό που κοιμάται"… το νερό, όταν κοιμάται, για να πιει κανείς, πρέπει πρώτα να το αναταράξει, να το ξυπνήσει, γιατί αλλιώς….

Παραδόσεις, θρύλοι και παραμύθια για το νερό στην αίθουσα 6 "Το Βυζαντινό Κάστρο". Αφηγείται ι Ανθή Θάνου και συνοδεύει με ζωντανή μουσική ο Παναγιώτης Κουλέλης.

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου έως Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010, 08:00-15:00

Ενήλικες

Στο χώρο υποδοχής του Μουσείου προβάλλονται καρτ-ποστάλ της Θεσσαλονίκης (τέλη 19ου – αρχές 20ου αιώνα) με θέμα την ύδρευση από τα αρχεία Grelois, Παπαϊωάννου και Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

 Εκτύπωση  Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο