Πανελλαδική Εκστρατεία Περιβάλλον και Πολιτισμός 2009

mbp_entypa_11Ο θεσμός "Περιβάλλον και Πολιτισμός" αποτελεί μια πανελλαδική δράση του Υπουργείου Πολιτισμού που επαναλαμβάνεται σε ετήσια βάση, με νέο θέμα ανά διετία. Η εκστρατεία αυτή στόχο έχει την ανάδειξη των άρρηκτων δεσμών που συνδέουν τον πολιτισμό με το περιβάλλον όπως και την ευαισθητοποίηση των επισκεπτών σε θέματα που αφορούν στην προστασία τους. Για τα έτη 2008 και 2009  θεματικός άξονας των εκδηλώσεων ορίστηκε "Το δέντρο της ζωής σε τέσσερις εποχές". Πρόκειται για ένα εορταστικό τετραήμερο πανελλαδικής εμβέλειας, στο οποίο κεντρικό ρόλο κατέχει το δέντρο, η σημασία του και οι συμβολισμοί που συνδέθηκαν με αυτό από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή.

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις από το Σάββατο 2 Μαΐου μέχρι και την Τρίτη 5 Μαΐου. Το Μουσείο προσκαλεί το κοινό αλλά και τα σχολεία να το επισκεφθούν και να ανακαλύψουν τα δέντρα που απεικονίζονται σε επιλεγμένα εκθέματα της μόνιμης έκθεσης.

 

Ημερομηνίες

2-5 Μαΐου 2009

Κοινό

Ενήλικες

Οικογένειες με παιδιά

Μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου

Χώρος

Αίθουσες Μουσείου

Είσοδος

Ελεύθερη

Έντυπα

Αφίσα

Ενημερωτικό έντυπο

Φυλλάδιο θεματικής ξενάγησης

Κείμενα-Επιμέλεια φυλλαδίου

Ιουλία Γαβριηλίδου, αρχαιολόγος – μουσειολόγος

Εύα Φουρλίγκα, αρχαιολόγος – μουσειολόγος

Επιστημονικός συνεργάτης

Νίκος Μπονόβας, αρχαιολόγος

Χρηματοδότηση

Σωματείο Φίλων Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού

Δελτία Τύπου

ΔΤ_Περιβάλλον_Πολιτισμός_2009.doc

Εκδηλώσεις

mbp_entypa_302 -5 Μαΐου 2009

Για σχολεία, ενήλικες και οικογένειες με παιδιά

Η παρουσία των δέντρων στη λατρεία είναι ένα φαινόμενο κοινό σε πολλούς πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο. Στον ελλαδικό χώρο το δέντρο, συνδεδεμένο με την ετήσια αναγέννηση της φύσης, είχε ήδη από την προϊστορική εποχή ιδιαίτερη συμβολική σημασία, που συνεχίστηκε και κατά τα κλασικά και τα ελληνιστικά χρόνια. Αργότερα, με την επικράτηση του χριστιανισμού, τα κατάλοιπα των αρχαιότερων συνηθειών συνυπάρχουν με τις νεότερες. Έτσι, ο συμβολισμός του δένδρου εντάσσεται σε ένα καινούργιο πλαίσιο, ώστε να εκφράσει έννοιες σχετικές με τον Παράδεισο, την αγνότητα και την αιώνια ζωή.

Τα παρακάτω κείμενα θα σας βοηθήσουν να περιηγηθείτε το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού με βάση έξι επιλεγμένα αντικείμενα, τα οποία απεικονίζουν δέντρα. Σε περίπτωση που συνοδεύετε παιδιά, αναζητήστε μαζί το κάθε αντικείμενο και παρατηρήστε το. Επικεντρώστε την προσοχή σας στο δέντρο ή στο φυτό που απεικονίζεται και ενθαρρύνετε τα παιδιά να το περιγράψουν και να το αναγνωρίσουν.

Εάν επιθυμείτε να δείτε το φυλλάδιο της θεματικής ξενάγησης, πατήστε εδώ.

 Εκτύπωση  Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο