Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2009

EIPK_logoΟ θεσμός των Ευρωπαϊκών Ημερών πολιτιστικής κληρονομιάς θεσπίστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991 και το 1999 απέκτησε το δικό του σύνθημα: Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε χρόνο το Σεπτέμβριο, μουσεία και μνημεία αναζητούν άμεσους, ευχάριστους και διασκεδαστικούς τρόπους να προσεγγίσουν το κοινό.

Στις 25, 26 και 27 Σεπτεμβρίου 2009 το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού συμμετέχει στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς που για το 2009 και το 2010 έχουν το γενικό τίτλο "Μάγοι, ξόρκια και φυλακτά: Η μαγεία στον αρχαίο και χριστιανικό κόσμο". Ο τίτλος των εκδηλώσεων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού είναι "Μαγεία & Θρησκεία: θεοί, άγιοι και δαίμονες".

Ημερομηνίες

26-27 Σεπτεμβρίου 2009

Κοινό

Ενήλικες

Οικογένειες

Μαθητές δημοτικού

Χώρος

Αίθουσες Μουσείου

Είσοδος

Ελεύθερη

Έντυπα

Ενημερωτικά έντυπα

Διοργάνωση

Νίκος Μπονόβας, αρχαιολόγος

Αντιγόνη Τζιτζιμπάση, αρχαιολόγος

Εύα Φουρλίγκα, , αρχαιολόγος – μουσειολόγος

Αναστασία Καραδημητρίου, αρχιτέκτων

ΠαιχνίδιΡόλων (Role Playing Game - RPG)

Gamecraft (Α. Χατζόπουλος, Α. Μυροφορίδης, Η. Αναστασιάδης, Μ. Γκουργκούτας, Α. Γιουβανέλλης, Γ. Γκλάβας, Ο. Ρώσσιος, Α. Ρούπας, Κ. Βαλαβάνης)

Αφήγηση λαϊκών παραμυθιών

Ανθή Θάνου, αφηγήτρια

Παναγιώτης Κούλελης, μουσικός

Χρηματοδότηση

Σωματείο Φίλων Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού

Δελτία Τύπου

ΔΤ_ΕΗΠΚ_2009.doc

Εκδηλώσεις

Photo_21Σάββατο 26 και Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009, ώρες 10:30-18:00

Για ενήλικες και νέους από 15 ετών.

Μια διασκεδαστική αλλά και εκπαιδευτική περιήγηση στο Μουσείο με τίτλο "Η Μαγεία της Πίστης". Οι παίκτες θα περιηγηθούν στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, ως βυζαντινοί πολίτες της εποχής, λύνοντας γρίφους, ανακαλύπτοντας κρυμμένα μυστικά σε αντικείμενα, συνομιλώντας με τους χαρακτήρες της εποχής και γενικά προσπαθώντας να παίξουν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά το ρόλο τους στην επίλυση του συνολικού μυστηρίου.

Είσοδος εξαμελούς ομάδας κάθε 30 λεπτά. Διάρκεια παιχνιδιού 1 ώρα και 3 λεπτά.

Περιγραφή παιχνιδιού ρόλων

Θεσσαλονίκη, Βυζαντινή Αυτοκρατορία 999 μ.Χ.

Μία ομάδα πολιτών της Θεσσαλονίκης έχει, χωρίς να το γνωρίζει, ραντεβού με το πεπρωμένο της στις 26 Σεπτεμβρίου του 999 μ.Χ.

Απλοί πολίτες που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, συναντιούνται μυστικά υπό την αιγίδα ενός ανθρώπου που φαίνεται να ξέρει πολλά για την προσωπική τους ζωή. Ένα κοινό αντικείμενο, που φαίνεται πως η μοίρα έριξε στα χέρια του καθενός από τους συμμετέχοντες, πρόκειται σύντομα να ρίξει όλη την ομάδα μέσα σε ένα κυκεώνα περιπέτειας. Αντιμέτωποι με περίεργα και πολλές φορές παράδοξα συμβάντα, οι παίκτες πρέπει να αποδείξουν πως μέσα σε κάθε απλό πολίτη κρύβεται ένας ηρωικός χαρακτήρας. Η Θεσσαλονίκη και ολόκληρη η Βυζαντινή Αυτοκρατορία εξαρτάται από το αποτέλεσμα της αναζήτησής τους. Η Πίστη είναι το μόνο αλλά παντοδύναμο όπλο τους…

mbp_entypa_18Σάββατο 26 και Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009, ώρες 11:00, 12:00, 13:00, 17:00, 18:00

Για ενήλικες

Θεματική ξενάγηση από αρχαιολόγους του Μουσείου σε επιλεγμένα εκθέματα της μόνιμης έκθεσης. Η ξενάγηση διαρκεί 1 ώρα.

Photo_21Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009, ώρα 18:00

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009, ώρα 11:30

Για μαθητές Δημοτικού

Με αφορμή εκθέματα του Μουσείου, η  Ανθή Θάνου αφηγείται λαϊκά παραμύθια με τίτλο "Η λυγερή και το πουλί τ' αηδόνι". Συνοδεύει με ζωντανή μουσική ο Παναγιώτης Κούλελης.

 Εκτύπωση  Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο