Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2007

Entypa_09dΟ θεσμός των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς θεσπίστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991 και η Ελλάδα συμμετέχει στο θεσμό από το 1994.

Στόχος του εορτασμού, μεταξύ άλλων, είναι η συνειδητοποίηση της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας μέσα από την ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων κάθε λαού και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από τη συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων. Το 1999, οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς απέκτησαν το δικό τους σύνθημα: Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά.

Κάθε χρόνο το Σεπτέμβριο, μουσεία και μνημεία αναζητούν άμεσους, ευχάριστους και διασκεδαστικούς τρόπους να προσεγγίσουν το κοινό. Το θέμα που έχει επιλεγεί για τη διετία 2005-2006 είναι "Οικείες Ιστορίες".

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού προτείνει έναν διαφορετικό τρόπο εξερεύνησης της μόνιμης έκθεσής του, με αφορμή τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς στις 28-30 Σεπτεμβρίου 2007. Στο πλαίσιο του γενικού θέματος "Οικείες ιστορίες", το Μουσείο, σε συνεργασία με την Ομάδα Παιχνιδιών Φαντασίας και Ρόλων του Δήμου Θέρμης και τον Σύλλογο Παιχνιδιών Στρατηγικής και Φαντασίας Θεσσαλονίκης, δίνει στους επισκέπτες του την ευκαιρία να γίνουν πρωταγωνιστές σε μια περιπέτεια αναζήτησης που θα τους μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη του Ιουστινιανού.

 

Ημερομηνίες

29 - 30 Σεπτεμβρίου 2007

Κοινό

Ενήλικες
Οικογένειες
Νέοι από 15 ετών

Χώρος

Αίθουσες Μουσείου

Είσοδος

Ελεύθερη

Έντυπα

Φυλλάδιο για το παιχνίδι ρόλων

Θεματικό φυλλάδιο "Οικείες ιστορίες"

Διοργάνωση

Ευαγγελία Αγγέλκου, αρχαιολόγος
Αναστασία Καραδημητρίου, αρχιτέκτων
Έφη Κατσανίκα, ιστορικός τέχνης – επικοινωνιολόγος
Ηρώ Κατσαρίδου, ιστορικός τέχνης
Αντιγόνη Τζιτζιμπάση, αρχαιολόγος
Εύα Φουρλίγκα, αρχαιολόγος – μουσειολόγος

Σχεδιασμός παιχνιδιού

Σύλλογος Παιχνιδιών Στρατηγικής και Φαντασίας Θεσσαλονίκης
(Α. Μυροφορίδης, Α. Ρούπας)

Ομάδα Παιχνιδιών Φαντασίας και Ρόλων Δήμου Θέρμης (Κ. Ζαχόπουλος, Β. Πολυζωίδης, Χ. Γιαννακούλας, Μ. Ζαχαριάδης-Σουρβός, Π. Παναγιωτίδης, Π. Πάντου)

Συντονισμός εκδηλώσεων

Έφη Κατσανίκα, ιστορικός τέχνης – επικοινωνιολόγος

Σχεδιασμός εντύπων

Αλεξάνδρα Μποζίνη, αρχιτέκτων

Χορηγός εκδηλώσεων

Υπουργείο Πολιτισμού, City 231, Κτήριο 59,
Όμιλος Πλαίσιο, Ανδρεάδης-Ζησιάδης

Δελτία Τύπου

ΔΤ_ΕΗΠΚ_2007.pdf
Εκδηλώσεις

Photo_1029-30 Σεπτεμβρίου 2007

Ενήλικες, Οικογένειες, Νέοι από 15 ετών

Τι σχέση έχει μια ομάδα ανύποπτων ταξιδιωτών με την περίεργη εξαφάνιση ενός πολύτιμου κοσμήματος; Τι στοιχεία κρατά ο μυστηριώδης «Αιγύπτιος»; Ποιος είναι ο πραγματικός ένοχος της κλοπής του αυτοκρατορικού δώρου;

Οι συμμετέχοντες θα λύσουν γρίφους, θα αναζητήσουν κρυμμένα μυστικά σε αντικείμενα και αίθουσες του Μουσείου και θα «ανακρίνουν» χαρακτήρες της εποχής, προκειμένου να εξιχνιάσουν το μυστήριο της εξαφάνισης του αυτοκρατορικού δώρου και να πραγματοποιήσουν μια αξέχαστη επίσκεψη!

Προσαρμόζοντας τις βασικές αρχές των παιχνιδιών ρόλων στις ιδιαίτερες ανάγκες της Διοργάνωσης ενός δρώμενου στον χώρο του Μουσείου, έμπειροι αφηγητές θα βρίσκονται δίπλα στους επισκέπτες καθώς προχωρούν βήμα-βήμα  προς τη λύση του μυστηρίου.


29-30 Σεπτεμβρίου 2007

Ενήλικες, Οικογένειες,, Νέοι από 15 ετών

Θεματική περιήγηση στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού. Επισκεφτείτε την Αίθουσα 2 και την Αίθουσα 6 και με τη βοήθεια του φυλλαδίου ανακαλύψετε πώς ήταν η ζωή στην πόλη των παλαιοχριστιανικών χρόνων και η ζωή σε ένα κάστρο στα μεσοβυζαντινά χρόνια αντίστοιχα.

 Εκτύπωση  Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο