Ημέρες αφιερωμένες στην προβολή του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας

mbp apothikes karavi2Την Κυριακή 20 και τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013 το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού συμμετέχει στις δράσεις του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για την προβολή του πολυσχιδούς έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να ευαισθητοποιηθεί το κοινό σε θέματα που συνδέονται με την φροντίδα και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Συγκεκριμένα, με τον τίτλο "Τι συμβαίνει στο Μουσείο;" το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού προγραμματίζει τις εξής δράσεις:

Ημερομηνίες

20-21 Οκτωβρίου 2013

Κοινό

Ενήλικες

Χώρος

Μόνιμη έκθεση του Μουσείου
Εργαστήρια συντήρησης
Αποθήκες
Αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων

Είσοδος

Ελεύθερη για τους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις

Συντονισμός εκδηλώσεων

Εύα Φουρλίγκα, μουσειολόγος
Ρένα Βεροπουλίδου, δρ αρχαιολογίας
Ιουλία Γαβριηλίδου, αρχαιολόγος - μουσειολόγος

Υποστήριξη

Βαλεντίνα Σουμιντούμπ, νηπιαγωγός - μουσειολόγος

Ξεναγήσεις στη μόνιμη έκθεση

Ευαγγελία Αγγέλκου, δρ αρχαιολογίας
Αναστασίος Αντωνάρας, δρ αρχαιολογίας
Αντιγόνη Τζιτζιμπάση, αρχαιολόγος

Ξεναγήσεις στα εργαστήρια συντήρησης

Λάζαρος Αποκατανίδης, συντηρητής πέτρας
Δημήτρης Βλάσσης, συντηρητής εικόνων
Δήμητρα Δροσάκη, συντηρήτρια εικόνων
Φρόσω Θέου, μαρμαρογλύπτρια
Ανδρέας Κοντσές, συντηρητής ψηφιδωτού
Μάγδα Μουρατίδου, συντηρήτρια κεραμικής
Γιώργος Μπουδαλής, δρ συντήρησης χαρτιού
Ανέτα Τσούκα, συντηρήτρια χαρτιού

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Εύα Φουρλίγκα, μουσειολόγος
Ρένα Βεροπουλίδου, δρ αρχαιολογίας
Ιουλία Γαβριηλίδου, αρχαιολόγος - μουσειολόγος

Εκδηλώσεις

gallery2Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013: 11.30, 12.30, 13.00 & Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013: 12.00, 12.30

Για ενήλικες

Με αφορμή συγκεκριμένα εκθέματα και θέμα σχετικό με την αρχαιολογία και τη συντήρηση των αντικειμένων, οι αρχαιολόγοι και οι συντηρητές του Μουσείου ξεναγούν ενήλικες επισκέπτες. Η ξενάγηση θα τελειώσει με επίσκεψη στις αποθήκες του Μουσείου, όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δουν την αναπαράσταση ενός βυζαντινού εμπορικού καραβιού.

edu discoverΚυριακή 20 Οκτωβρίου 2013: 12.00

Όσοι ενήλικες επιθυμούν, μπορούν να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου "Ανακαλύπτοντας το παρελθόν" για να γνωρίσουν από κοντά την επιστήμη της αρχαιολογίας και της συντήρησης και να μάθουν πώς δημιουργείται μία έκθεση σε ένα Μουσείο.

aithousa 11Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013, ώρες λειτουργίας του Μουσείου

Στην αίθουσα υποδοχής θα προβάλλεται η μικρού μήκους ταινία "Ανακαλύπτοντας το παρελθόν" που παρουσιάζει στιγμιότυπα από την ολοκλήρωση των μόνιμων εκθέσεων του Μουσείου.

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2013

EHPK 2013 thematiko fylladio2Στις 27, 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2013 το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού συμμετέχει στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς με τον τίτλο «Τα πρόσωπα του Χρόνου».
Ελάτε στο Μουσείο και πάρτε μέρος στις θεματικές ξεναγήσεις δωρεάν, δείτε επιλεγμένα αντικείμενα και μάθετε πώς μετρούσαν το χρόνο στο Βυζάντιο.
Ζητήστε το θεματικό φυλλάδιο με θέμα τη μέτρηση του χρόνου στο Βυζάντιο και περιηγηθείτε μόνοι σας το Μουσείο, παίρνοντας πληροφορίες για 10 επιλεγμένα αντικείμενα.
Δύο σχολικά τμήματα Στ΄ Δημοτικού μπορούν να πάρουν μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα το χρόνο στο Βυζάντιο.

Tην Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου δηλώστε συμμετοχή στο Παιχνίδι Ρόλων με τίτλο "Μυστήριο από το παρελθόν" για ενήλικες και παιδιά άνω των 11 ετών. Με τη δημιουργική ομάδα παιχνιδιών Gamecraft.
Για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και το Παιχνίδι Ρόλων απαραίτητες οι κρατήσεις στο τηλ.: 2313 306 476, καθημερινά 9.00-14.00.
Το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου η είσοδος στο Μουσείο είναι ελεύθερη.

 

Ημερομηνίες

27 - 29 Σεπτεμβρίου 2013

Κοινό

Ενήλικες και παιδιά άνω των 11 ετών

Σχολικές ομάδες

Χώρος

Μόνιμη έκθεση του μουσείου

Είσοδος

Ελεύθερη για τις σχολικές ομάδες την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου και για όλους τους επισκέπτες το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Έντυπα

Φυλλάδιο θεματικής ξενάγησης

Συντονισμός εκδηλώσεων

Εύα Φουρλίγκα, μουσειολόγος
Ρένα Βεροπουλίδου, δρ αρχαιολογίας

Σχεδιασμός εκπαιδευτικού προγράμματος


Ρένα Βεροπουλίδου, δρ αρχαιολογίας

Υποστήριξη

Βαλεντίνα Σουμιντούμπ, νηπιαγωγός - μουσειολόγος

Θεματικό φυλλάδιο & ξεναγήσεις

Αντιγόνη Τζιτζιμπάση, αρχαιολόγος

Χορηγός

Σωματείο Φίλων του Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Δημιουργική ομάδα παιχνιδιών Gamecraft

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Month April"Τα πρόσωπα του Χρόνου"

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013: 9.30, 10.30

Για μαθητές Στ' Δημοτικού

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχο να μάθουν οι συμμετέχοντες τους τρόπους υπολογισμού του χρόνου στα βυζαντινά χρόνια, την ετυμολογία των ημερών και των μηνών.

gallery2Δωρεάν ξεναγήσεις

Σάββατο 28 & Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013: 12.00

Για ενήλικες

Θεματική ξενάγηση για ενήλικες από αρχαιολόγο του Μουσείου με θέμα "Τα πρόσωπα του χρόνου: Μετρώντας το χρόνο στο Βυζάντιο".

RPG"Μυστήριο από το παρελθόν"

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013, 11.00 και κάθε μισή ώρα έως τις 14.00

Ενήλικες και παιδιά άνω των 11 ετών

Οι παίκτες θα πάρουν μέρος σε μία ιστορία η οποία διαδραματίζεται στη σημερινή εποχή, παίζοντας το ρόλο του...εαυτού τους. Έτσι χρησιμοποιώντας σύγχρονα εποπτικά μέσα θα ταξιδέψουν με τη φαντασία τους μέσα σε ιστορικούς χώρους της Θεσσαλονίκης, θα αναζητήσουν στοιχεία σε εκθέματα του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού το οποίο θα επισκεφτούν, θα γνωρίσουν πολλές περιόδους της βυζαντινής ιστορίας παρατηρώντας εκθέματα, ξετυλίγοντας έτσι ένα σύγχρονο μυστήριο με προέλευση το παρελθόν. Ένα αντικείμενο πολύ μεγάλης ιστορικής αξίας είχε αποκτηθεί και κρυφτεί στην κρύπτη του Αγίου Δημητρίου κατά την περίοδο που η Θεσσαλονίκη τελούσε υπό νορμανδική κατοχή. Είναι στην θέση που ο τελευταίος Βυζαντινός πολίτης το άφησε; Υπάρχουν άλλοι που γνωρίζουν αυτό το μυστικό; . Διάρκεια παιχνιδιού 1.30 ώρα. Σχεδιασμός-υλοποίηση παιχνιδιού: Δημιουργική ομάδα παιχνιδιών Gamecraft.

Month April

"Τα πρόσωπα του Χρόνου: Μετρώντας το Χρόνο στο Βυζάντιο"

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου - Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013: ώρες λειτουργίας Μουσείου

Για ενήλικες

Δωρεάν διάθεση φυλλαδίου θεματικής ξενάγησης με επιλεγμένα εκθέματα που αποκαλύπτουν τους διάφορους τρόπους υπολογισμού του χρόνου.

Χορηγοί: Σωματείο των Φίλων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού
Δημιουργική ομάδα παιχνιδιών Gamecraft.

Οικογενειακώς στο Μουσείο!

Oikogeneiakos categΟ Τομέας Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων σχεδιάζει νέο έντυπο για ελεύθερη επίσκεψη στο μουσείο, το οποίο απευθύνεται σε οικογένειες και δημιουργεί προϋποθέσεις συνεργασίας ενηλίκων και παιδιών της κάθε ομάδας. Το έντυπο δεν εξασφαλίζει την επίσκεψη σε όλες τις αίθουσες του μουσείου καθώς είναι θεματικό, αλλά προτείνει στους επισκέπτες να ασχοληθούν με επιλεγμένα εκθέματα.

Από τις 30.04.13 έως τις 10.05.13, δεκατέσσερις ομάδες χρησιμοποίησαν πιλοτικά το έντυπο κατά την περιήγησή τους στο Μουσείο. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες, ενήλικες και παιδιά, εξέφρασαν τις παρατηρήσεις τους και τις προτάσεις τους με στόχο τη βελτίωση του εντύπου. Οι παρατηρήσεις αυτές θα ληφθούν υπόψη στον τελικό σχεδιασμό του. Μόλις ολοκληρωθεί, το έντυπο θα αναρτηθεί στην ενότητα Έντυπα της ιστοσελίδας μας.

Σχεδιασμός - διεξαγωγή αξιολόγησης: Σουμιντούμπ Βαλεντίνα, Νηπιαγωγός - Μουσειολόγος, εργαζόμενη στον Τομέα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΜΒΠ μέσω προγράμματος ΚΟΧ.Π.
Φωτογραφίες
Ζωγραφιές

Περισσότερα Άρθρα...