Με τους Ρομά στο Μουσείο

Roma 9-3 articleΟ Τομέας Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου συμμετείχε στη συγχρηματοδοτούμενη από την ΕΕ δράση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου με τίτλο "Με τους Ρομά στο Μουσείο". Για την υλοποίηση της δράσης, συνεργάστηκε με το Σύλλογο Γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου.

Στο πλαίσιο αυτό έγιναν δύο συναντήσεις. Στην πρώτη, στις 13 Ιανουαρίου 2014, ορίστηκε το πλαίσιο και τέθηκαν οι στόχοι της συνεργασίας. Κατόπιν συζητήσεων με την Πρόεδρο και τη Γραμματέα του Συλλόγου (Γιαννούλα Μάγγα και Κατερίνα Μπεμπέ αντίστοιχα), αποφασίστηκε να επισκεφτούν το Μουσείο και να κάνουν μια περιήγηση με θέμα "Η γυναίκα στο Βυζάντιο".

Στη δεύτερη συνάντηση, την Κυριακή 9 Μαρτίου 2014, επισκέφτηκε το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού μια ομάδα 13 νεαρών γυναικών Ρομά από τον παραπάνω Σύλλογο. Στόχος της επίσκεψης ήταν να γνωρίσουν τη θέση της γυναίκας στο Βυζάντιο μέσα από τα εκθέματα του μουσείου. Αρχικά, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο χώρο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, όπου έγινε μια πρώτη γνωριμία μεταξύ των γυναικών Ρομά και των εκπροσώπων του Μουσείου. Στη συνέχεια έγινε συζήτηση σχετικά με το Βυζάντιο, τα χρονικά και τα γεωγραφικά όριά του, με τη βοήθεια ενός χάρτη της βυζαντινής αυτοκρατορίας, και μια αναφορά στην πρώτη παρουσία των Ρομά στο Βυζάντιο. Ακολούθησε περιήγηση στην αίθουσα του Μουσείου "Παλαιοχριστιανική πόλη και κατοικία" με θέμα: "Η γυναίκα στο Βυζάντιο". Η περιήγηση περιορίστηκε μόνο σ' αυτήν την αίθουσα, καθώς εδώ εκτίθεται η καθημερινή ζωή στην Παλαιοχριστιανική εποχή με αντικείμενα που δείχνουν την παρουσία της γυναίκας, αλλά και την απουσία της από αντρικές ασχολίες, οι οποίες δηλώνονται με αντικείμενα που σχετίζονται αποκλειστικά με τους άντρες.

Οι περισσότερες γυναίκες που συμμετείχαν στη δραστηριότητα αυτή είχαν επισκεφτεί και παλιότερα το Μουσείο, κάποιες από αυτές με το σχολείο τους. Ωστόσο ανέφεραν ότι ευχαριστήθηκαν τη συγκεκριμένη επίσκεψη και έκαναν διάφορες ερωτήσεις που φανέρωναν το ενδιαφέρον τους για τη θέση της γυναίκας στο Βυζάντιο. Αναπόφευκτα έγιναν συσχετισμοί και με τη θέση της γυναίκας στις δικές μας σύγχρονες κοινωνίες. Στο τέλος δήλωσαν πως θα ήθελαν να έρθουν ξανά για να περιηγηθούν και στο υπόλοιπο Μουσείο.

Σχόλια των γυναικών: "Ήταν ενδιαφέροντα όσα είδαμε", "Με εντυπωσίασαν τα κουτάλια", Δεν μας φτάνει αυτό που είδαμε. Θέλουμε να έρθουμε και άλλη φορά", "Έχουμε κοινά στοιχεία και παρόμοια αντικείμενα με το Βυζάντιο", "Η ζωή μας σήμερα βασίζεται στα αρχαία χρόνια", "Η γυναίκα από παλιά ήταν μέσα στην κουζίνα".

Η δράση θα ολοκληρωθεί με την έκδοση ενός καταλόγου, όπου θα παρουσιάζονται τα αποτέλεσμα των συνεργασιών και θα γίνει μια συνολική αποτίμηση της δράσης.

Δείτε στιγμιότυπα από τη δράση "Με τους Ρομά στο Μουσείο"

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2014

2014 Prasines Politistikes afΟι κήποι του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού αποκαλύπτουν τα μυστικά τους από τη Δευτέρα 28 Απριλίου έως και την Κυριακή 4 Μαΐου 2014. Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού αποτελεί ένα κτίριο βραβευμένο, κηρυγμένο διατηρητέο, το οποίο διακρίνει η ισορροπημένη σχέση με τους εξωτερικούς του χώρους. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τους κήπους του, εκτός αλλά και εντός, με μια σειρά δράσεων που εντάσσονται στις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές, οι οποίες διοργανώνονται από τη Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠ.ΠΟ.Α.
Στις δράσεις συμμετείχαν συνολικά πάνω από 200 άτομα.

Δείτε στιγμιότυπα από τις εκδηλώσεις

Ημερομηνίες

28 Απριλίου - 4 Μαΐου 2014

Κοινό

Ενήλικες

Χώρος

Μόνιμη έκθεση Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού
Υπαίθριοι χώροι Μ.Β.Π.
Αμφιθέατρο Μ. Μερκούρη Μ.Β.Π.

Είσοδος

Ελεύθερη για τους συμμετέχοντες στις δράσεις

Γενικός συντονισμός

Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, δρ αρχαιολόγος, Διευθύντρια ΜΒΠ

Διοργάνωση

Αναστάσιος Αντωνάρας, δρ αρχαιολόγος – μουσειολόγος
Ιουλία Γαβριηλίδου, αρχαιολόγος - μουσειολόγος

Υποστήριξη

Ευθυμία Παπασωτηρίου, αρχιτέκτων μηχανικός
Άννα Σταματάκη, τελειόφοιτη Τμήματος Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής, ΤΕΙ Ηπείρου

Επικοινωνία -
Δημόσιες σχέσεις

Ευαγγελία Αγγέλκου, δρ αρχαιολόγος

Θεματικές
Ξεναγήσεις

Αναστάσιος Αντωνάρας, δρ αρχαιολόγος – μουσειολόγος

Χορηγία αρωματικών - καλλωπιστικών φυτών

Δήμος Θεσσαλονίκης - Αντιδημαρχία Ποιότητας Ζωής


Πρόγραμμα Εκδηλώσεων


Τρίτη 29 Απριλίου 2014, 12:00
Κυριακή 4 Μαΐου 2014, 12:00
Ενήλικες
ppd ksenagisi entosΗ περιήγηση στις αίθουσες του Μουσείου πραγματοποιήθηκε από τον κ. Α. Αντωνάρα, αρχαιολόγο – μουσειολόγο του Μ.Β.Π. και είχε ως θεματικό άξονα τον φυτικό κόσμο. Οι επισκέπτες προσέγγισαν τη μορφή και το συμβολισμό των φυτών στην τέχνη των Bυζαντινών μέσα από τα αντικείμενα της μόνιμης έκθεσης.
Την Κυριακή 4/5 η θεματική ξενάγηση ολοκληρώθηκε με τη διανομή καλλωπιστικών και αρωματικών φυτών σε όλους τους συμμετέχοντες, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης.


Σάββατο 3 Μαΐου 2014, 11:30
Ενήλικες
ppd ksenagisi ektosΗ περιήγηση στους κήπους του Μουσείου πραγματοποιήθηκε από τον κ. Χ. Ροΐδη, αρχιτέκτονα τοπίου, ο οποίος στο πλαίσιο της διαμόρφωσης των εξωτερικών χώρων του Μουσείου τη δεκαετία του '90 είχε συνεργαστεί με την τότε διευθύντρια, Ε. Κουρκουτίδου - Νικολαΐδου, και τον αρχιτέκτονα, Κ. Κρόκο. Η ξενάγηση είχε ως θέμα τις βασικές αρχές βάσει των οποίων έγινε ο σχεδιασμός των κήπων καθώς και τα κριτήρια επιλογής των δέντρων και των θάμνων που προτάθηκε να φυτευτούν σε αυτούς.
Η δράση ολοκληρώθηκε με τη διανομή καλλωπιστικών φυτών σε όλους τους συμμετέχοντες, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Ποιότητας Ζωής του Δήμου Θεσσαλονίκης.


Δευτέρα 28 Απριλίου 2014, 18:30
Ενήλικες
ppd dialeksiΗ ισορροπημένη σχέση του Μουσείου με τους εξωτερικούς του χώρους λειτούργησε ευρύτερα ως αφορμή για τη διάλεξη του κ. Θ. Ζάγκα, καθηγητή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., με θέμα «Η διαχείριση του αστικού πρασίνου στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης». Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο Μ. Μερκούρη του Μ.Β.Π.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2014

DHM 2014 Poster telikoΗ Διεθνής Ημέρα Μουσείων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου με στόχο την ανάδειξη του ρόλου των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία. Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επιλέγει το θέμα και μουσεία σε όλο τον κόσμο διοργανώνουν σχετικές εκδηλώσεις. Για το 2014 το θέμα είναι Οι συλλογές των Μουσείων μας ενώνουν. Η Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων δημιουργήθηκε από το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού και Επικοινωνίας. Σήμερα ο εορτασμός υποστηρίζεται από το ICOM και την UNESCO. Η Νύχτα Μουσείων γιορτάζεται συνήθως σε συνδυασμό με τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Μία εναλλακτική ξενάγηση στα εκθέματα μέσα από τη ματιά επτά λογοτεχνών της πόλης προγραμματίζεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στο πλαίσιο του εορτασμού της Νύχτας Μουσείων στις 17 Μαΐου (20:00-22:00) και της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων στις 18 Μαΐου (12:00-14:00), με θέμα «Οι συλλογές των μουσείων μας ενώνουν». Με κύριο στόχο τη σύνδεση των συλλογών του μουσείου και της λογοτεχνίας, σύγχρονοι λογοτέχνες της πόλης, έχοντας εμπνευστεί από ένα έκθεμα, μία αίθουσα ή γενικότερα τον βυζαντινό πολιτισμό, διαβάζουν ένα κείμενό τους στο κοινό. Η εκδήλωση πλαισιώνεται από κλασική οργανική μουσική Ρωμιών συνθετών της Κωνσταντινούπολης (17ος - 19ος αιώνας), με ούτι και κόντρα μπάσο.

Δείτε στιγμιότυπα από τις εκδηλώσεις της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2014
Τυπώστε το φυλλάδιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2014


Ημερομηνίες 17-18 Μαΐου 2014
Κοινό Ενήλικες
Χώρος Μόνιμη έκθεση Μουσείου
Είσοδος Ελεύθερη
Γενικός συντονισμός δρ Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, αρχαιολόγος, Διευθύντρια ΜΒΠ
Διοργάνωση Ιουλία Γαβριηλίδου, αρχαιολόγος - μουσειολόγος
δρ Ηρώ Κατσαρίδου, ιστορικός τέχνης
δρ Ιωάννης Μότσιανος, αρχαιολόγος - μουσειολόγος,
Εύα Φουρλίγκα, αρχαιολόγος - μουσειολόγος
Επικοινωνία -
Δημόσιες
σχέσεις
δρ Ευαγγελία Αγγέλκου, αρχαιολόγος
Έντυπο Θωμάς Γκινούδης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ


Νύχτα Μουσείων

Σάββατο 17 Μαϊου 2014: 20.00-22.00

Για ενήλικες

20.00: Σάκης Σερέφας
«ΛΑΠΙΘΩΝ 7».
Ένας έφηβος γιος κι ένας πατέρας. Κι ανάμεσά τους μια πιατέλα με ακροκώλιο, δηλαδή προσούτο. Το οποίο τους οδηγεί σε μια βυζαντινή έπαυλη στην οδό Λαπιθών 7, πίσω από τον Άγιο Δημήτριο. Εκεί ανακαλύπτουν την βυζαντινή κυβερνοπάνκ Θεσσαλονίκη τους. Η οποία τους χωνεύει αργά μέσα της, όπως και τις μύγες που πετούν ορεξάτες στα νεκροστάσια. Ω, ναι.
Αίθουσα 2 «Παλαιοχριστιανική πόλη και κατοικία»

«ΟΛΙΓΟΧΟΡΔΑ»
Βασίλης Κασούρας (ούτι) - Γιάννης Κολοβός (κόντρα μπάσο)

20.30: Σοφία Νικολαΐδου
«Πώς η κυρά Ευδοκία αφέντεψε στην Πρέσπα».
«Είμαι ο Δραξάν, το λέω από την αρχή».
Αυτόνομα αποσπάσματα από το μυθιστόρημα «Πλανήτης Πρέσπα» (Κέδρος, 2002), μια μυθοπλασία που, εκτός των άλλων, αφορά τον 11ο αιώνα, μια βυζαντινή ανασκαφή και ένα χαμένο βυζαντινό χειρόγραφο.
Αίθουσα 4 «Από την Εικονομαχία στη λάμψη των Μακεδόνων και των Κομνηνών»

21.00: Πέτρος Μαρτινίδης
«Ο θάνατος είναι πάντα άδικος». Διήγημα με θέμα την υπεξαίρεση μιας βυζαντινής εικόνας, από την έκθεση Βυζαντινού πολιτισμού στο Λονδίνο το 2006, και την επίλυση του σχετικού γρίφου από νεαρό δημοσιογράφο της Θεσσαλονίκης. Το διήγημα είχε δημοσιευτεί στη συλλογή: Ελληνικά Εγκλήματα, των εκδόσεων Καστανιώτη, με τον ίδιο τίτλο. Στο μουσείο θα αναγνωστεί μια συντομευμένη επανεπεξεργασία του.
Αίθουσα 6 «Το βυζαντινό κάστρο»Διεθνής Ημέρα Μουσείων

Κυριακή 18 Μαϊου 2014: 12.00-14.00

Για ενήλικες

12.00: Δημήτρης Δημητριάδης
«Η αρχή της ζωής», αποσπάσματα και σχόλια από το ομότιτλο θεατρικό έργο
Αίθουσα 4 «Από την Εικονομαχία στη λάμψη των Μακεδόνων και των Κομνηνών»

12.30: Πασχάλης Λαμπαρδής
«Η κοιλάδα των σπαθιών», περίληψη του ομώνυμου βιβλίου. Πρόκειται για μυθιστόρημα για το Βυζάντιο του 11ου αιώνα.
Αίθουσα 6 «Το βυζαντινό κάστρο»

«ΟΛΙΓΟΧΟΡΔΑ»
Βασίλης Κασούρας (ούτι) - Γιάννης Κολοβός (κόντρα μπάσο)

13.00: Γιώργος Σκαμπαρδώνης
«Ο κυρ-Μανουήλ Πανσέληνος δεσπόζει».
«Ούτε έναν κουβά νερό».
Αίθουσα 7 «Το λυκόφως του Βυζαντίου»

13.30: Θωμάς Κοροβίνης
«Ο θησαυρός του Σακάτ-παζαρί».
Αίθουσα 10 «Το Βυζάντιο μετά το Βυζάντιο»

«ΟΛΙΓΟΧΟΡΔΑ»
Βασίλης Κασούρας (ούτι) - Γιάννης Κολοβός (κόντρα μπάσο)


Χορηγοί επικοινωνίας

 AΓΓEΛIOΦOPOΣ

 

 Aggelioforos LOGO PORTAL

 

2013 pansel 03 2013 pansel 04
Parallaxi

anagnostis

 

 

 Χορηγός εντύπου

 Χορηγός φυλλαδίου

ianos30df53d3

friends_mbp_logo

Περισσότερα Άρθρα...