Επιμορφωτικό σεμινάριο "Γνωρίζουμε τα μουσεία-προσεγγίζουμε το παρελθόν μας"

Imerida merousis 10-11Το επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα "Γνωρίζουμε τα μουσεία-προσεγγίζουμε το παρελθόν μας" διοργανώθηκε από το Γραφείο Πολιτιστικών Θεμάτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014 (16:30-20.00) πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία συνάντηση στην οποία συμμετείχαν 25 εκπαιδευτικοί.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναπτύχθηκαν από τις υπεύθυνες των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου οι εξής θεματικές ενότητες: 1. Οργανώνοντας μια θεματική επίσκεψη στο Μουσείο, 2. Η γραφή στο Βυζάντιο και 3.Προσεγγίζοντας το βυζαντινό κάστρο. Στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στις αίθουσες του μουσείου όπου εκτίθενται αντικείμενα που σχετίζονται με τα παραπάνω θέματα και, χωρισμένοι σε ομάδες, σχεδίασαν τα δικά τους εκπαιδευτικά προγράμματα. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των προγραμμάτων.

Ημέρες αφιερωμένες στην προβολή του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας 2014

mbp apothikes karavi2Από τις 18 ως τις 26 Οκτωβρίου 2014 το Μουσείο συμμετέχει στις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) για την προβολή του πολυσχιδούς έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να ευαισθητοποιηθεί το κοινό σε θέματα που συνδέονται με την φροντίδα και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Το Μουσείο με τον τίτλο "Τι συμβαίνει στο Μουσείο;" θα ανοίξει διάπλατα τις πόρτες του στο κοινό την Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014. Πιο συγκεκριμένα, θα γίνει ξενάγηση από αρχαιολόγο του Μουσείο με τίτλο "Από την ανασκαφή στο Μουσείο", στα εργαστήρια συντήρησης οι συντηρητές χαρτιού, εικόνας, κεραμικής και μαρμάρου θα μιλήσουν για τη δουλειά τους και θα ανοίξουν οι αποθήκες του Μουσείου όπου εκτίθεται ομοίωμα καραβιού φορτωμένου με αμφορείς.

Η 21η Οκτωβρίου έχει οριστεί από το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων ως ημέρα αφιερωμένη στην προβολή του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Ημερομηνίες 18-26 Οκτωβρίου 2014
Κοινό Ενήλικες
Σχολικές ομάδες
Χώρος Μόνιμη έκθεση Μουσείου
Εργαστήρια συντήρησης (χαρτιού, εικόνων, κεραμικής, μαρμάρου)
Αποθήκη Μουσείου
Αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων
Είσοδος Ελεύθερη
Έντυπα Αφίσα
Γενικός συντονισμός δρ Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, αρχαιολόγος, Διευθύντρια ΜΒΠ
Διοργάνωση Εύα Φουρλίγκα, αρχαιολόγος - μουσειολόγος
Ξενάγηση στο Μουσείο δρ Αναστάσιος Αντωνάρας, αρχαιολόγος - μουσειολόγος
Ξενάγηση στα εργαστήρια συντήρησης και στην αποθήκη του Μουσείου

Ανέτα Τσούκα, συντηρήτρια χαρτιού
Δήμητρα Λαζίδου, συντηρήτρια εικόνων
Μάγδα Μουρατίδου, συντηρήτρια κεραμικής
Λάζαρος Αποκατανίδης, συντηρητής μαρμάρου και πέτρας

δρ Ρένα Βεροπουλίδου, αρχαιολόγος
Εύα Φουρλίγκα, αρχαιολόγος - μουσειολόγος
Ιουλία Γαβριηλίδου, αρχαιολόγος - μουσειολόγος


Δείτε στιγμιότυπα από τις εκδηλώσεις

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2014

EHPK 2013 AfisaΤην Παρασκευή 26, το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014 το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού συμμετέχει στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς που για δεύτερη χρονιά έχουν τον τίτλο «Τα πρόσωπα του Χρόνου». Ελάτε στο Μουσείο και πάρτε μέρος δωρεάν στις θεματικές ξεναγήσεις, δείτε επιλεγμένα αντικείμενα και μάθετε πώς μετρούσαν το χρόνο στο Βυζάντιο. Ζητήστε το θεματικό φυλλάδιο με θέμα τη μέτρηση του χρόνου στο Βυζάντιο και περιηγηθείτε μόνοι σας το Μουσείο, παίρνοντας πληροφορίες για 10 επιλεγμένα αντικείμενα. Δύο σχολικά τμήματα Στ΄ Δημοτικού ή Α΄ Γυμνασίου μπορούν να πάρουν μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα το χρόνο στο Βυζάντιο.Ημερομηνίες 26 - 28 Σεπτεμβρίου 2014
Κοινό Ενήλικες
Σχολικές ομάδες
Χώρος Μόνιμη έκθεση του μουσείου
Είσοδος Ελεύθερη για τις σχολικές ομάδες την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου και για όλους τους επισκέπτες το Σάββατο 27 και την Κυριακή 89 Σεπτεμβρίου 2014

Έντυπα Φυλλάδιο θεματικής ξενάγησης
Συντονισμός εκδηλώσεων

Εύα Φουρλίγκα, αρχαιολόγος - μουσειολόγος
Ρένα Βεροπουλίδου, δρ αρχαιολογίας
Αντιγόνη Τζιτζιμπάση, αρχαιολόγος

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα & υλοποίηση
Αλλοτινά και τωρινά πρόσωπα του χρόνου
Ρένα Βεροπουλίδου, δρ αρχαιολογίας
Θεματικό φυλλάδιο & ξεναγήσεις
Αντιγόνη Τζιτζιμπάση, αρχαιολόγος
Χορηγός Σωματείο Φίλων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού


Πρόγραμμα ΕκδηλώσεωνMonth April"Τα πρόσωπα του Χρόνου"

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014: 9.30, 10.30

Για μαθητές Στ' Δημοτικού και Α' Γυμνασίου

"Αλλοτινά και τωρινά πρόσωπα του χρόνου": πώς μετρούσαν το χρόνο στα βυζαντινά χρόνια;

EHPK 2013 thematiko fylladio2"Τα πρόσωπα του Χρόνου: Μετρώντας το Χρόνο στο Βυζάντιο"

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου - Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014: ώρες λειτουργίας Μουσείου

Για ενήλικες

Δωρεάν διάθεση φυλλαδίου θεματικής ξενάγησης με επιλεγμένα εκθέματα που αποκαλύπτουν τους διάφορους τρόπους υπολογισμού του χρόνου.gallery2Δωρεάν ξεναγήσεις

Σάββατο 27 & Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2014: 11.00, 12.00

Για ενήλικες

Θεματική ξενάγηση από αρχαιολόγο του Μουσείου με θέμα "Τα πρόσωπα του χρόνου: Μετρώντας το χρόνο στο Βυζάντιο", όπου δίνονται πληροφορίες για επιλεγμένα εκθέματα που αποκαλύπτουν τους τρόπους υπολογισμού του Χρόνου στο Βυζάντιο.

Περισσότερα Άρθρα...