Κάρτες επίσκεψης στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Κοινό   Μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου
Αριθμός ατόμων   Ένα σχολικό τμήμα (μέχρι 25 μαθητές)
Διάρκεια   1 ώρα
Χώρος   Αίθουσες μουσείου

Ημερομηνίες   Από τον Δεκέμβριο 2021 και εξής
Κρατήσεις

  Δείτε τις οδηγίες για την υλοποίηση

Έντυπα  

Ομάδα 1

Ομάδα 2

Ομάδα 3

Ομάδα 4

Ομάδα 5

 

Έτος έναρξης   2021
Σχεδιασμός   Εύα Φουρλίγκα, αρχαιολόγος-μουσειολόγος

Χρηματοδότηση   Ίδρυμα A. Γ. Λεβέντης


Στόχος

Να βοηθηθούν τα σχολεία που έρχονται επίσκεψη στο μουσείο να το περιηγηθούν, ανακαλύπτοντας αντικείμενα και πληροφορίες.

Σύντομη περιγραφή

·       Οι κάρτες επίσκεψης στο μουσείο απευθύνονται σε όσα σχολεία έρχονται στο Μουσείο χωρίς να συμμετέχουν σε κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

·       Βοηθάει εκπαιδευτικούς και μαθητές να πραγματοποιήσουν την επίσκεψή τους στο Μουσείο.

·       Για την υλοποίησή τους δεν χρειάζεται προετοιμασία.

·       Δανείζεστε τις κάρτες από τους φύλακες στα εισιτήρια.

·       Χωρίζετε τους/τις μαθητές/μαθήτριες σε μικρές ομάδες (έως 5).

·       Κάθε ομάδα παίρνει μία σειρά καρτών με το ίδιο χρώμα.

·       Με τη βοήθεια των φωτογραφιών βρίσκετε τα αντικείμενα της κάθε κάρτας, διαβάζετε λίγες πληροφορίες για αυτά και ανακαλύπτετε λεπτομέρειες για τα αντικείμενα

Εκπαιδευτικές δράσεις στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2017

Στις 18 Μαΐου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, υλοποιήθηκαν οι παρακάτω εκπαιδευτικές δράσεις:

DHM 2017 ekp prog Mitos1. Πέμπτη 18 Μαΐου 2017 στις 15.30: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Μελετώντας φωτογραφίες της Κατοχής: η Θεσσαλονίκη τότε και τώρα". Συμμετείχαν 19 μαθητές από το Αρσάκειο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης.

Δείτε στιγμιότυπα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα

 

 


Ergastirio keramikis May 20172. Κυριακή 21 Μαΐου 2017, 12.00-14.00: Εργαστήριο εγχάρακτης κεραμικής για οικογένειες με παιδιά από 8 ετών.
Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε από τον Τομέα Εκπαιδευτικών προγραμμάτων και το Εργαστήριο Συντήρησης Κεραμικής του Μουσείου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κεραμιστών Βορείου Ελλάδος. Συνολικά συμμετείχαν 52 άτομα (28 παιδιά και 24 ενήλικες).

Δείτε στιγμιότυπα από το εργαστήριο κεραμικής

Επιμορφωτικό σεμινάριο για την 3η Εκπαιδευτική Περιφέρεια Φλώρινας

Semin Florina Feb 2017Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017 (10.30-15.00) πραγματοποιήθηκε επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς της 3ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Φλώρινας με τίτλο «Ο κόσμος γύρω μας ως εκπαιδευτικό περιβάλλον. Το παράδειγμα του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού». Το σεμινάριο περιελάμβανε: 1. υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων "Όψεις της καθημερινής ζωής στην παλαιοχριστιανική εποχή" και "Βυζαντινό κάστρο" με δύο τμήματα της Ε΄ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας, 2. παρουσίαση του σκεπτικού σχεδιασμού των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου (θεματικές, μέθοδοι, στόχοι), 3. πρακτική άσκηση με θέμα "παρατήρηση αντικειμένου", 4. εργαστήριο σχεδιασμού εκπαιδευτικού προγράμματος με βάση επιλεγμένα εκθέματα του Μουσείου, και 5. παρουσίαση και αποτίμηση των αποτελεσμάτων του εργαστηρίου. Συνολικά συμμετείχαν 13 εκπαιδευτικοί, οι οποίοι έλαβαν βεβαίωση παρακολουθήσης από το Μουσείο.

Περισσότερα Άρθρα...