Εκπαιδευτικά προγράμματα 2022-2023

Για τη σχολική χρονιά 2022-2023 οι εκπαιδευτικοί μπορούν να υλοποιούν μόνοι τους τα εξής προγράμματα:
Νήπια, Α΄Δημοτικού
 «Γνωρίζω τις βυζαντινές εικόνες» 
Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού
«Όψεις της καθημερινής ζωής στην παλαιοχριστιανική εποχή» (για ένα σχολικό τμήμα)
«Νερό, πηγή ζωής» (εάν φέρετε δύο σχολικά τμήματα μπορείτε να το υλοποιείτε
συγχρόνως σε δύο διαφορετικές αίθουσες) 
«Κάρτες επίσκεψης στο μουσείο» (για περισσότερα από ένα σχολικά τμήματα)
Δηλώσεις συμμετοχής: Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022 από ώρα 08.00 έως 13.30 στα τηλέφωνα 2313 306419 και 2313 306476. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Γυμνάσιο-Λύκειο
«Γνωρίζω τις βυζαντινές σφραγίδες – από τις βούλλες στις IP». Υλοποιείται από το προσωπικό του μουσείου και αφορά ένα σχολικό τμήμα κάθε φορά.
«Κάρτες επίσκεψης στο Μουσείο»  ( Μόνοι οι εκπαιδευτικοί, για ένα ή περισσότερα σχολικά τμήματα. Μπαίνουν στο μουσείο με μικρή χρονική διαφορά).
«Αλλοτινά και τωρινά πρόσωπα του χρόνου» (Μόνοι οι εκπαιδευτικοί, για ένα ή περισσότερα σχολικά τμήματα. Μπαίνουν στο μουσείο με μικρή χρονική διαφορά). 
Δηλώσεις συμμετοχής: Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022 από ώρα 08.00 έως 13.30 στα τηλέφωνα 2313 306419 και 2313 306476. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Πληροφορίες για τα προγράμματα: http://www.edu.mbp.gr/ekpaideytika-programmata/1.4/biblia-gia-ton-ekpaid...
Το μουσείο παρέχει δωρεάν όλο το εκπαιδευτικό υλικό

 

Εκπαιδευτικά προγράμματα 2020-2021

4/6/2021

Παιχνίδι μνήμης και παρατήρησης για μικρούς και μεγάλους, μέσω της ιστοσελίδας του Μουσείου http://mbp.gr/el/news. Παίζουμε όλοι μαζί το παιχνίδι στο σπίτι, στο σχολείο, στο μουσείο. Μια νέα πρόταση του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού για να περνάμε ευχάριστα και δημιουργικά τον ελεύθερό μας χρόνο.
Διαβάστε τις οδηγίες, τυπώστε τις σελίδες και.... καλή σας διασκέδαση!

2/4/2021

Αυτό το Σαββατοκύριακο παίζουμε όλοι μαζί παιχνίδια στο σπίτι μέσω της ιστοσελίδας του Μουσείου http://mbp.gr/el/news: το γνωστό μας «memory game» και το «μάντεψε ποιο», με αντικείμενα από τη συλλογή του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού. Εξοικειωνόμαστε με τα αντικείμενα και την ονομασία τους, τα παρατηρούμε και τα αναγνωρίζουμε εύκολα στην επόμενη επίσκεψή μας στο Μουσείο.

Διαβάστε τις οδηγίες, τυπώστε το παιχνίδι και... καλή σας διασκέδαση!

19/3/2021

Συνεχίζουμε τις ψηφιακές εκπαιδευτικές μας δράσεις παρουσιάζοντας μέσω της ιστοσελίδας του Μουσείου http://mbp.gr/el/news  την ψηφιακή δράση "Λαλούντα σύμβολα, διάσημα αξιωματούχων και το αγαπημένο μας αντικείμενο". 

Σήμερα, που όλοι αγωνιζόμαστε να ξεχωρίσουμε μέσα στον ψηφιακό κόσμο της εικόνας που μας περιβάλλει και συνεχώς αλλάζει, σας καλούμε να θυμηθούμε τις αρχαίες πρακτικές της ταύτισης των προσώπων με την παράθεση των λαλούντων συμβόλων τους, που τόνιζαν τα χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα, ή των συμβόλων (διασήμων) της εξουσίας  τους.

Με αφορμή την εικόνα της αγίας Αικατερίνης από τη συλλογή του Μουσείου που εικονίζεται με αντικείμενα-σύμβολα του μαρτυρίου αλλά και της υψηλής της μόρφωσης σας καλούμε να σκεφτείτε, να γράψετε και να μας στείλετε φωτογραφίες ή σχέδια των αντικειμένων που θα αποτελούσαν τα σύμβολα της ζωής σας ή της προσωπικότητάς σας! Εναλλακτικά, μπορείτε να μας στείλετε selfies φωτογραφίες με τα σύμβολα αυτά!

Περιμένουμε τις ιδέες σας!

5/3/2021

Συνεχίζουμε τις ψηφιακές εκπαιδευτικές μας δράσεις παρουσιάζοντας μέσω της ιστοσελίδας του http://mbp.gr/el/news  όψεις της ενδυμασίας βασιλιάδων, στρατιωτών και χωρικών του Βυζαντίου μέσα από εκθέματα της μόνιμης έκθεσή μας. Το σχετικό ψυχαγωγικό βίντεο απευθύνεται σε ενήλικες και παιδιά και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων φωτογραφίες εκθεμάτων του Μουσείου και σύντομα κείμενα.

Καλή διασκέδαση!

26/2/2021  

Συνεχίζουμε τις ψηφιακές εκπαιδευτικές μας δράσεις μέσω της ιστοσελίδας του http://mbp.gr/el/news με μία πρόσκληση  στο τραπέζι των Βυζαντινών.Καλούμε τα παιδιά να βρούνε ομοιότητες και διαφορές της διατροφής μας από των Βυζαντινών.και ολοκληρώνουμε με μία εύκολη συνταγή, του πολύ αγαπητού στους Βυζαντινούς και σε εμάς  σφουγγάτου, της ομελέτας.

Καλή διασκέδαση!

19/2/2021

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, συνεχίζοντας τις ψηφιακές του δράσεις δημιούργησε και παρέχει μέσω της ιστοσελίδας του http://mbp.gr/el/news την δράση «Παίζουμε με τα αγγεία του Μουσείου;» Οι οικογένειες και τα παιδιά μαθαίνουν τα σχήματα, τα ονόματα και τις χρήσεις βυζαντινών κεραμικών αγγείων, τα συνδυάζουν με τα σημερινά αντίστοιχά τους στα σπίτια μας και μας στέλνουν τις φωτογραφίες τους. Ακόμη, έρχονται σε επαφή με την έννοια των ανατρεπτικών στίχων των  λιμερικίων και καλούνται να δημιουργήσουν τους δικούς τους και να τους μοιραστούν μαζί μας.​

30/10/2020

Σας ενημερώνουμε ότι το Μουσείο είναι κλειστό για το κοινό, λόγω των μέτρων προστασίας για τον COVID-19.
Θα σας ενημερώνουμε για ό,τι νεότερο.