Απολογισμός Περιβάλλον και Πολιτισμός 2011

Nero_2011_Paramythi_thΟλοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού συμμετέχοντας στην επικοινωνιακή δράση πανελλαδικής εμβέλειας "Περιβάλλον και Πολιτισμός 2011 - Φωνές νερού μυριάδες" του ΥΠΠΟΤ. Σκοπός της δράσης αυτής ήταν να αναδειχθούν οι δεσμοί ανάμεσα στον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της χώρας και να τονιστεί η σημασία του νερού και οι ποικίλες διαστάσεις της αξίας του στη ζωή των ανθρώπων από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Οι εκδηλώσεις του ΜΒΠ απευθύνονταν σε μικρούς και μεγάλους και είχαν ως εξής:
Φωνές νερού μυριάδες: ξεναγήσεις για τους ενήλικες επισκέπτες από αρχαιολόγους του Μουσείου με θεματικό άξονα το νερό.
Βεργόνες και Ξωθιές: παραδόσεις, θρύλοι και παραμύθια για παράξενα πλάσματα του νερού ζωντάνεψαν στην αίθουσα «Το βυζαντινό κάστρο» του Μουσείου. Την αφήγηση της Ανθής Θάνου με συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον Παναγιώτη Κούλελη παρακολούθησαν γονείς και παιδιά από 6 ως 12 ετών.
Έκθεση-προβολή καρτ-ποστάλ της Θεσσαλονίκης (τέλη 19ου - αρχές 20ου αιώνα) στον χώρο υποδοχής του μουσείου με θέμα την ύδρευση. Τα δελτάρια προέρχονται από το αρχείο του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης και από τους συλλέκτες J.-P. Grelois και A. Παπαϊωάννου.
Τέλος, οι επισκέπτες μπορούσαν να προμηθευτούν από την υποδοχή του Μουσείου ένα φύλλο θεματικής περιήγησης που αφορούσε τέσσερα επιλεγμένα εκθέματα σχετικά με το νερό.