Απολογισμός ημερίδας "Οπτικοί διάλογοι με τα αντικείμενα και τα έργα τέχνης στα Μουσεία"

Imerida 22-1Tο Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού "Μελίνα Μερκούρη" ημερίδα για εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που διοργάνωσε το Γραφείο Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ.Δ.Ε. Δυτ. Θεσσαλονίκης δια της υπεύθυνης κ. Ξ. Βασιλειάδου.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των ομάδων εργασίας του πιλοτικού προγράμματος με τίτλο "Οπτικοί διάλογοι με τα αντικείμενα και τα έργα τέχνης στα μουσεία".
Τα μουσεία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ήταν το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μουσείο Κινηματογράφου. Την ημερίδα παρακολούθησαν περίπου 110 εκπαιδευτικοί, αρχαιολόγοι, ιστορικοί τέχνης, μουσειολόγοι και μουσειοπαιδαγωγοί.
Οι υπεύθυνοι των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των παραπάνω μουσείων σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς διαφορετικών ειδικοτήτων συνεργάστηκαν προκειμένου να δημιουργήσουν διαθεματικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Η συνεργασία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2013 και κάθε ομάδα επέλεξε ένα θέμα σχετικό με εκθέματα του δικού της Μουσείου.
Το θέμα που επέλεξε η εκπαιδευτική ομάδα του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού ήταν ο "Χρόνος" και ο τίτλος του προγράμματος που σχεδιάστηκε είναι "Αλλοτινά και Τωρινά πρόσωπα του Χρόνου". Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου και έχει ως στόχο να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να οργανώσουν μόνοι τους μια εκπαιδευτική επίσκεψη στο μουσείο με θέμα το "Χρόνο". Το πρόγραμμα θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου.