Απολογισμός εκδηλώσεων "Περιβάλλον και Πολιτισμός 2012"

Fotia 2012Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού συμμετέχοντας στην δράση «Περιβάλλον και Πολιτισμός 2012. Παντέχνου πυρός σέλας - Λαμπερές ιστορίες φωτιάς» στις 11, 12, 13 και 14 Οκτωβρίου 2012. Πρόκειται για μια δράση πανελλαδικής εμβέλειας, που διοργανώνεται από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α..

Στο πλαίσιο αυτό υλοποιήθηκαν τα εξής: εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού, θεματικές ξεναγήσεις από αρχαιολόγο του μουσείου καθώς και διάλεξη από την κ. Ε. Σκουτέρη - Διδασκάλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Λαογραφίας στο Α.Π.Θ., με θέμα τα αναστενάρια της Αγίας Ελένης Σερρών και στη συνέχεια προβολή σχετικής ταινίας.

Παράλληλα, καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων προβαλλόταν στην υποδοχή του Μουσείου ταινία σχετική με τον φωτισμό στο Βυζάντιο, ενώ οι επισκέπτες μπορούσαν να περιηγηθούν το Μουσείο με θεματικό άξονα τη φωτιά, με τη βοήθεια ενός εντύπου το οποίο εκπονήθηκε ειδικά για τη συγκεκριμένη δράση.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν 171 άτομα (85 στο εκπαιδευτικό, 51 στις ξεναγήσεις, 35 στη διάλεξη), ενώ κατά τη διάρκεια του τετραημέρου το Μουσείο επισκέφθηκαν συνολικά 622 άτομα.